2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Публикувано на ср, 21 февр. 2024
4760 четения

Окръжната прокуратура във Велико Търново разследва причините за смъртта на двегодишно дето, настъпила на 21 февруари в областната болница. Незабавно е започнало следствено дело за престъпление по чл. 123 от НК – причиняване на смърт по непредпазливост следствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.
От болницата съобщиха, че двегодишното дете е било докарано в Спешното отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” от своите близки около 21 часа на 20 февруари. Веднага е хоспитализирано в детско отделение.
Дежурният лекар е назначил извършването на изследвания и скарификационни проби, веднага е започната терапия. След поставяне на венозните медикаменти пред медицинския персонал бащата и бабата на детето са отказали то да остане в отделението и са напуснали детско отделение.
Няколко часа по-късно детето отново е докарано в Спешно отделение в изключително тежко състояние.
Започнали са незабавно реанимационни действия, в които са се включили двама реаниматори, педиатри и неонатолог, продължили повече от три часа.
Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо.
За съжаление усилията на лекарите не са дали резултат и детето е починало. Ръководството на болницата е сигнализирало Окръжна прокуратура – Велико Търново, за случая. Извършени са неотложни действия по разследването – оглед, назначени са експертизи и е иззета медицинска документация. Продължава активната работа по изясняване причините, довели до смъртта на детето.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново