145 години отбелязва читалището в Лясковец

Публикувано на вт, 2 юни 2015
681 четения

145 години гори пламъкът на духовността в Лясковец, 145 години от създаване на читалищната светиня в града си отбелязват лясковчани. През 2015 година читалището реализира проект „Открита сцена на изкуствата – Лясковец 2013”, със съдействието на Държавен фонд Земеделие, Сдружение Местна инициативна група „Лясковец – Стражица”  и безвъзмездното финансиране от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. По този проект са изработени нови красиви костюми за Танцова школа „Ритъм”, Танцов състав „Лудо младо”, Състав за стари градски песни „Бели ружи”, Детска вокална група „Звънчета”, Вокална формация „Мелъди” и са изработени кукли за Детското театрално студио „Пинокио”. Всички групи и състави, творящи към момента в читалището по повод годишнината от основаването му, поднесоха вече два концерта, с които отбелязват рождения ден на светинята. Предстои третият заключителен концерт, който е на 10 юни от 19:00 часа на откритата сцена в Лясковец. По случай празника си всички културни дейци бяха поздравени от кмета на община Лясковец д-р Гецова. „Вашето творчество е благодат, а талантът ви е ярко доказателство за богатата палитра на българското изкуство във всичките му форми и измерения. Желая ви здраве, успешна и плодотворна работа и нека народното читалище като храм на българската духовност да пребъде през годините – то е гаранцията за запазване на най-чистия български извор – нашите корени, род и език”, каза в поздравлението си кметът д-р Гецова.

 Читалище „Напредък – 1870” гр. Лясковец е основано през 1870 г. През 1875 година то е наречено „Напредък” като по този начин се изразяват тенденциите в развитието на българския род и народна култура. Вече 145 години гори пламъкът на духовността, запален от неутолимия стремеж и жаждата на нашите деди към знание, култура и творчество. Почти век и половина в своето дълголетно съществуване, читалищната дейност гори с буен пламък. Понякога огънят е затихвал като жарава, тлеел е като гореща пепел, но пак и отново е лумвал, подклаждан от любовта на поколенията към просветата, родовите ценности и естетически идеали.

До Освобождението читалището полага основите на своята културно-просветна дейност. Създадена е библиотека, основана е и една от първите театрални трупи в България, изнасят се представления. През 1896 година е построено ново здание, определено за читалище, на мястото на старото училище до църквата „Св. Никола”. През октомври 1901 г. тази сграда изгаря заедно с библиотеката. Застрахователното дружество „България” построява нова сграда през 1902 г., но тя е съборена по време на земетресението през 1913 г. и читалището се приютява в прогимназията „Максим Райкович”. Лясковчани възстановяват читалищната сграда със средства на настоятелството и на 26 октомври 1914 г. официално я откриват. През годините дейността на читалището се разширява и обогатява. През 1936 г. се основава градски хор, в началото църковен, а после и светски. През 1950 г. към читалището е създадена танцова трупа, а през 1957 г. се открива детската музикална школа. През 1965 г. отваря врати Музей, с експонати, събирани от населението. Съвременния си вид читалището придобива през 1960 година, когато е открита сегашната сграда със салон с 600 места и помещения за музикалната школа и библиотеката. От 1961 г. към читалището са организирани и детски курсове за изучаване на немски и френски език. Първите си стъпки прави и литературния кръжок.

Съхранявайки своята традиция, днес читалището е средище на културния живот на града. Въпреки трудностите на днешното време, читалището живее пълноценно и на неговото поприще работят всеотдайно днешните читалищни работници. Днес читалищната библиотека разполага с фонд от 48 хил. книги и други библиотечни материали, а читателите са над 1000. Дейността й е насочена към изграждането й като съвременен библиотечно-информационен център. От 2010 година към библиотеката, одобрена като целева на етап 2009 по програма „Глоб@лни библиотеки – България”, отвари врати и компютърна зала с тринадесет компютъра, лаптоп и техника за мултимедийни презентации, която предоставя на жителите на града свободен достъп до информационни технологии и интернет, и превръща читалището в партньор в образованието на деца, ученици и студенти. Към читалището своята дейност развиват Детска музикална школа, Състав за стари градски песни „Бели ружи”, с художествен ръководител Йордан Попов, Танцова школа „Ритъм”, с балетен педагог Валя Атанасова, Детска вокална група „Звънчета” и Вокална група „Мелъди”, с музикален педагог Мария Петрова, Литературен кръжок „Вдъхновение”, с ръководител Росица Петрова, курс по английски език, ръководен от Петя Иванова. В читалището творческа дейност развива и Танцов състав „Лудо младо”, с художествен ръководител Йордан Зангов. От 2010 година към читалището функционира Куклено театрално студио „Пинокио”, ръководено от Марияна Георгиева и това е най-младият читалищен колектив. От 2014 г. е възстановена дейността на Детски фолклорен състав „Дъга” с художествен ръководител Венцислава Пеева. Всички състави вземат участия в много престижни български и чуждестранни фестивали, носители са на многобройни награди и отличия. В традиция се превърна провеждането на събитие с национално значение – „Детско-юношеската балетна среща”, която се организира вече в седем поредни години по случай Международния ден на балета – 29 април, под патронажа на кмета на Общината. Читалището активно участва и в реализирането на всички инициативи, чествания и културни събития от националния и местния празничен календар.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново