14 преплуваха язовир „Стамболийски“ по време на туристически празник

Публикувано на вт, 21 юни 2016
783 четения

Старт на състезателните прояви даде велопоходът от Павликени до язовир „Ал. Стамболийски“

Кметът на Павликени връчи наградите и черпи всички на бара за своя сметка

 

Тридневен регионален туристически празник – преглед на водния, пешеходния и велотуризма, се проведе в в петък, събота и неделя край яз. “Ал. Стамболийски“. Тази година   той премина при непоносима жега, каквато досега не е  имало при нито едно от неговите  29 издания. Това обаче не повлия на отличната организация на водния празник и не отказа многобройните гости да вземат участие в някои от многото прояви, организирани от домакините – БТС, община Павликени, ТД „Росица“- Павликени и водния клуб.

Над 200 състезатели и около 400-500 гости отчете председателят на туристическо дружество „Росица” Васил Василев.

Състезателните дисциплини стартираха рано сутринта в събота 32 колоездачи от Павликени, които с лекота изминаха трасето до язовира и обратно, а колегите им от плевенския клуб щурмуваха от своя страна 80.километрово трасе до целта.  Четиринадесет смелчаци  това лято преплуваха язовира. Сред тях по традиция бяха изявени плувци като  Вячеслав Воронцов, Стефан Стерев, Володя Димов, Красимир Лепоев, Стефка Лепоева , Елеонора Великова и други. Другите традиционно практикувани по време на празника състезателни дисциплини бяха майсторско управление на велосипед, слалом в тихи води – четири възрастови групи, улов на риба и други. Най-труден за отчитане се оказа кулинарният  конкурс – приготвяне на рибена чорба, в който журито с много труд все пак успя да отреди първо, второ и трето място за представителите на ТД „Академик“-Свищов, ТД „Хемус“ – Велико Търново и ТД „Сексагента“ и „Приста“ – Русе.

Радвам се, че за пръв път Павликени се представи така масово в състезанията и имахме чувствително присъствие навсякъде – коментира Васил Василев. Извън конкурсното начало останаха песните и изпълненията на китара до ранни зори в нощта срещу неделя, карнавалната обстановка, но те също бяха на много високо ниво  – разказва още той.

Наградите за победителите връчи лично кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. По негова идея той подари на всички ръководители на туристически групи и по един сувенир, книга от писателя Димитър Томов и рекламен туристически каталог на община Павликени. Още една екстра от павликенския кмет окончателно превзе сърцата на всички присъстващи –  десет минутна почерпка на бара на заведението край язовира  за негова лична сметка. Време, достатъчно, за да могат всички да пият по една студена бира  – за здравето на павликенския кмет и на павликенския туризъм. След този жест дори и най-големите скептици си дадоха обещание догодина по същото време да са на същото място – край прохладните води на язовир „Стамболийски“…

Елка СПАСОВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново