120 години театрално дело ще празнуват в Козаревец

Публикувано на ср, 1 Ное. 2017
327 четения

За голям празник се стягат козаревчани. В две вечери, на 4 и 5 ноември, в читалище „Земеделец-1899” в Козаревец, ще се съберат бивши и настоящи актьори, както и гости и любители на театралното изкуство, за да отбележат двоен празник – 120 години театрално дело в селото и 10 години от създаването театъра на Стефка Петрова.

Под ръководството на актрисата от великотърновския театър, козаревската трупа се превръща в най-успешно работещия самодеен състав на територията на Община Лясковец. Преди 10 години Стефка Петрова възражда театралната самодейност, внася новаторство и съвременен поглед в постановките и наградите не закъсняват. От 2007 година насам до настоящата 2017, козаревският театър всяка година се представя с нова постановка, участва в прегледи на театралното изкуство в Драганово, Кортен, Нова Загора, Хисаря и други и печели награди за цялостно представяне и индивидуални за роли. За десетгодишната си работа със състава, Стефка Петрова добавя към 120-годишната театрална история на козаревския театър 21 отличия за актьорско майсторство, пет Специални награди на организаторите, три първи награди за женски роли, две първи, една втора и една трета награда за спектакъл.

Първото театрално представление – „Иванку, убиецът на Асеня”, е играно от учители ентусиасти на импровизирана сцена в коридора на старото училище в Козаревец през далечната 1897 година. След основаването на читалището през 1899 г. следват редица постановки от сформиралата се театрална трупа. До днес тя не е преставала да радва своята публика, като всеки сезон представя нова пиеса от българската и световната драматургия. Стотици хора са минали през сцената на читалището. Това им дава повод да се гордеят, че са част от една 120-годишна история.

Тези две важни годишнини ще съберат на сцената талантливите актьори от три поколения и на 4 ноември от 19 часа те ще представят откъс от първата играна на козаревска сцена пиеса „Иванко”, ще бъдат наградени с дипломи и благодарствени грамоти дарители, които са помагали през годините за развитието на театралното дело в селото и дългогодишни актьори, дали своя принос за развитието на театралното любителско изкуство, както и настоящите членове на трупата. През втората вечер в същия час ще бъде представена най-новата рожба на режисьора Стефка Петрова и трупата – пиесата „Годеж”, сръбска комедия на Светислав Минкович.

Гости на двойния празник ще бъдат представители на всички онези институции и фирми, които през последните години са верни партньори и приятели на козаревския театър.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново