Великотърновци предлагат 22 март да стане официален празник на българския дух

Публикувано на ср, 22 мар. 2017
2808 четения

22 март да бъде обявен за официален празник на българския дух. От името на всички великотърновци предложението направи кметът Даниел Панов. В своето слово за празника на града той призова бъдещите народни представители от региона да внесат това искане на старостоличани в Народното събрание.

“Преди 139 г. славните ни предци в първата година на Третата българска държава избират този ден за празник на старопрестолния град. В началото търновци го приемат и за ден, в който всички отдават дължимата почит и уважение към благодетелите на нашият град. И днес в празничното шествие с признателност носим портретите и споменаваме имената и заслугите на хората, които имат значим принос за развитието и просперитета на Велико Търново. В началото на XX век, водени от най-чистите идеи за родолюбие, търновци издигат идеята март да бъде обявен за Ден на българският дух. По чисто идеологически причини, след 1944 г. комунистическата власт изтрива този празник от българския календар. Той се завръща в народната памет през 70-те години на XX век, благодарение родолюбивата инициатива на граждани от квартал “Асенов”, припомни кметът.

“Позволявам си от името на всички свои съграждани да се обърна към всички бъдещи народни представители в 44-я български парламент: “Приемете предложението на великотърновци 22-ри март да бъде обявен за Ден на българският  дух”. С този дълбоко родолюбив жест ще докажете, че разбирате желанието на всички български граждани да пазим свято и ревностно народната памет, да почитаме приноса и достиженията на предците си и да учим децата си да пазят своята българска идентичност, гордост и достойнство”, призова Даниел Панов. В речта си градоначалникът благодари всички великотърновци, които с ежедневният си труд и усилия работят за отстояване престижа и авторитета на Велико Търново в България и по света.

Празничният 22 март по традиция започна със св. литургия в църквата “Свети 40 мъченици”, която отслужи Великотърновският митрополит Григорий. След това владиката поръси знамената на Националния военен университет “Васил Левски” и на десетките държавни и обществени институции, които присъстваха на ритуала. В двора на светинята търновци и гостите на града поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян, след което прозвуча и текстът от Асеневата колона. На поклонението в храма дойдоха евродепутатът Ева Майдел, Георги Първанов – президент /2002-2012 г./, областният управител Николай Йоцов, политици, общественици и много граждани. Специално за празника във Велико Търново пристигнаха делегации от побратимените градове в Турция, Унгария и Испания.

Повече от 300 ученици от училищата в града се включиха в традиционното шествие, което премина през Велико Търново. Начело на процесията застанаха децата от Неделното училище към църквата “Свети Никола”, а 40 младежи носеха портретите на благодетелите на Велико Търново. Те заедно с градския духов оркестър поведоха множеството от историческия храм до площада пред общината. Там официално бяха издигнати знамената на Велико Търново, България и Европейския съюз, а в небето полетяха балони в цветовете на старата столица.

В слънчевия ден вчера стотици търновци и гости на града изпълниха центъра с балони, букети, усмивки и добро настроение. Пред Общината концерт изнесоха Руслан Мъйнов, формация “Петте сезона”, вокална група “Пеещи камбанки” и Професионален фолколрен ансамбъл “Искра”.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново