Министър Зорница Русинова откри социалната трапезария в Горна Оряховица

Публикувано на чт, 10 Ное. 2016
393 четения

Социалният министър Зорница Русинова откри в ранната сутрин днес социалната трапезария в Горна Оряховица. Тя е изградена по проект, който е финансиран с 16 622 лв. от Оперативната програма за храни. От социалната кухня ще се хранят  безплатно 45  самотници, хора с минимални пенсии, инвалиди и др. Стойността на един храноден е 2,30 лв. , който включва супа, основно ястие и хляб. Трапезарията се намира в сградата на Домашния патронаж, а персоналът от 27 души, участващ в приготвянето  и раздаването на топлия обяд, както и екипът, администриращ проекта ще работят на доброволни начала. Хората ще се хранят в рамките на работните дни 7 месеца – до 30 април 2017 г.

На импровизираното тържество присъства и кметът на Велико Търново Даниел Панов, а като домакин колегата му  инж. Добромир Добрев отчете, че една от основните грижи  на  Общината е тя да се грижи за най-нуждаещите се. Разработена е и съпътстваща услуга на място за консултации по здравни и социални проблеми на потребителите. На социално слабите  с инвалидни пенсии се предлагат услуги и в Дневния център за възрастни хора с увреждания.

Кметът Добрев направи пълен анализ за какво точно са изхарчени парите по проекта. От своя страна министър Русинова  похвали усилията на Общината да се грижи за най-бедните. Тя призна, че пенсиите на хората наистина са много ниски, сравнени с други страни в Европа, но правителството през последните години прави всичко възможно да ги увеличи, а сега ще има и коледни добавки от 40 лв. за най-ниските пенсии.

Над 190 проекта за социални трапезарии се изпълняват в цялата страна, като всеки ден 24 000 души получават топъл обяд, каза още Русинова. Това е благодарение на европейските фондове и усилията на всички, които работят в социалната сфера , а също и  местните власти. 265 000 души в страната  получават и пакети с храни от 14 вида продукти, които БЧК раздава. Надяваме се тази подкрепа да продължи и догодина, заяви социалният министър. Според Русинова, голяма част от усилията на социалното министерство са насочени към подпомагане общините, които да развият  социалната подкрепа по домовете на самотни  и болни хора. Назначават се социални  и лични асистенти, които да се грижат за тези категории на обществото.

Накрая министър  Русинова разгледа социалната трапезария и остана доволна от оборудването и от дневното меню. Тя поговори с възрастните хора, които се похвалиха от храната и вниманието на персонала. Те не забравиха да се оплачат от ниските пенсии, които са ги довели до това да се хранят от социална кухня, но Русинова ги успокои, че от средата на следващата година ще има увеличение с 2,4 процента. Стана ясно още, че желаещите за безплатен обяд са много в Горна Оряховица, но капацитетът на социалната кухня не позволява  на този етап тя да бъде  разширена.

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново