В училище вече ще ядат местни плодове и зеленчуци

Публикувано на ср, 26 авг. 2015
450 четения

До 23 септември приемаме заявления по схемата “Училищен плод”, съобщи Тодор Тодоров, директор на Областната дирекция на ДФ “Земеделие” във Велико Търново. От нея ще се възползват всички деца от детските градини, подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас, които ще получат свежи плодове и зеленчуци. Стойността на една порция е 0,68 лв., без ДДС, която остава непроменена от миналата година, каза Тодоров. Той уточни, че има промяна в наредбата, по която се администрира схемата. Новото изискване е плодовете и зеленчуците да се купуват от местните пазари, с изключение на цитрусите. Промени има и при част от необходимите документи за кандидатстване, както и при предлагане на плодовете в учебните заведения.
Схемата “Училищен плод” ще се прилага от 15 септември 2015 г. до 31 май 2016 г., посочи още Тодоров. Той припомни на директорите на училищата, че могат да кандидатстват само чрез един заявител. Имат право да подадат заявления за “Училищен плод” учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, организации на производители на плодове и зеленчуци, както и общини с учебните заведения, които са на тяхна територия.
За първи път тази година е предвидено обучение на децата къде се произвеждат плодовете и зеленчуците, какво е тяхното значение за здравето и здравословното хранене, как да не се допускат разхищения на храните. Освен това е предвидено учениците да бъдат запознавани със селското стопанство в района и неговото екологично производство, обясни великотърновският шеф на ДФ “Земеделие”.
Изискванията на схемата са още плодовете и зеленчуците при поднасянето в учебните заведения да бъдат пресни и опаковани, а това да става в регламентирана фирма или производител, регистрирана по Закона за храните. Ще се държи много на качеството на продуктите, които трябва да отговарят на Европейското законодателство за здравословното хранене и безопасност.
В приложението към схемата са посочени видовете плодове и зеленчуци, които трябва да са цели, а всеки поотделно да отговаря на определен грамаж. Тодоров посочи, че в списъка влизат ябълки, круши, грозде, сливи, праскови, банани, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, моркови. Схемата обаче дава възможности на децата да се дават комбинации от плодове или зеленчуци.
Според Тодор Тодоров все още е рано да се каже какъв ще бъде интересът към схемата “Училищен плод” през новата учебна година. През 2014 г. от безплатните плодове и зеленчуци в областта са се възползвали 10 962 деца от 96 учебни заведения. Бяха кандидатствали 29 заявители, отчете великотърновският шеф. Той коментира още, че откакто е стартирала схемата от 17 август 2015 г., има само едно подадено заявление. Очакваме активизиране последната седмица преди изтичане на срока за кандидатстване, тъй като не бива да се изпуска дадената ни възможност с европейски средства да храним децата си с плодове и зеленчуци, коментира Тодор Тодоров. За тази година бюджетът на схемата “Училищен плод” е 14 млн. лв. Парите са осигурени от ДФ “Земеделие”.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново