Лясковец домакинства работна среща между български и румънски МИГ

Публикувано на пт, 17 апр. 2015
848 четения

Звеното за управление на Националната селска мрежа и Местната инициативна група Лясковец-Стражица организираха семинар за обмен на опит и добри практики между български и румънски МИГ. Срещата се състоя в два последователни дни –  на 16 и 17 април 2015 г. в гр. Лясковец. Тема на събитието бяха уроците от прилагане на Стратегията за местно развитие 2007-2013 и използване на опита за подготовка на по-добри СМР през новия програмен период 2014-2020 г. Фокусът на дискусията бе насочен към въвличане на заинтересованите страни, очаквания и постигнати резултати, методологически и правни проблеми в двете страни. Целта на семинара бе обмяна на опит в прилагане на СМР и обмен на информация за планиране на новия програмен период.

Кметовете на Лясковец и Стражица д-р Ивелина Гецова и инж. Детелина Борисова посрещнаха делегацията от гостуващите МИГ. Откриването се състоя в конферентната зала на комплекс „Лесопарка” в Лясковец. Първа като домакин поздрави с „Добре дошли” д-р Гецова, която е председател на управителния съвет на МИГ Лясковец-Стражица, приветствие отправи и инж. Борисова. Д-р Гецова пожела ефективна работа и приятно пребиваване на територията на Лясковец и в заключение заяви, че успехите на МИГ Лясковец-Стражица са на лице и гостите ще могат да се запознаят с постиженията, разглеждайки забележителностите на града,  културно-исторически обекти, в които са реализирани дейности по проекти на МИГ и ще узнаят за други такива, благодарение на които действително са изцяло подобрени условията на живот в местната територия.

Официални гости на срещата бяха също Маргарита Астарджиева и Димитринка Павлова – експерти в дирекция „Развитие на селските райони” и Панайотис Патрис и Здравко Сечков от звеното за управление на Националната селска мрежа. Изпълнителният директор на МИГ Лясковец-Стражица Мария Маринова представи опита на МИГ Лясковец-Стражица, след което МИГ Исперих и МИГ Попово довършиха презентирането опита на българските МИГ пред румънците, като наблегнаха най-вече на иновативните проекти и дейности и предизвикателствата при прилагане на СМР. Чужденците заедно с българските си колеги посетиха Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец и новоизградената в него дегустационна зала, запознавайки се с изпълнението на двата проектa, финансирани от МИГ Лясковец-Стражица по Стратегията за местно развитие, по които бе облагороден Музея и бе изграден дегустационния център.

На втория ден бяха направени презентации за работата на трите румънски МИГ от Бистрица Нъсъуд, Клюж и Напока Поролисум, като срещата приключи с обобщение на работата и дискусии за постигнатото и предстоящото за новата Програма за развитие на селските райони в двете страни.

В срещата се включиха освен трите румънски МИГ, също специалисти в тази област от общините Лясковец и Стражица, както и директорите и представители на 7 български МИГ – на Попово, на Исперих, на Троян-Априлци, МИГ Западна Стара планина-Копрен-Миджур, Тервел-Крушари, Девня-Аксаково и Нови пазар-Каспичан.

Директорът на домакинстващата МИГ пожела на своите колеги успех през новия програмен период и сподели, че разковничето към добрите резултати е в правилното структуриране на екипите на МИГ. „Най-важното е да се работи в атмосфера на спокойствие и с взаимно доверие. Ние имахме щастието да запазим през тези няколко години своя екип цял и несменен и с това сме едни от малкото МИГ в България. Смяната на екипи е пагубна, а също друг важен проблем, който води до неуспехи, е липсата на планиране”, каза още Маринова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново