Издават наръчник за първите симптоми на депресивни състояния

Публикувано на пт, 20 мар. 2015
657 четения

6069 психично болни са наблюдавани от специализираните болници и кабинетите в извънболничната служба

Наръчник за първите симптоми на депресивните състояния ще бъде издаден във Великотърновската община, съобщи д-р Диляна Вачкова от общинската администрация в старата столица. Той е залегнал в общинската стратегия за психично здраве и плана за действие, които обхващат мерки и инициативи и се отчитат всяка година пред общинските съветници. За целта за 2015 г. от общинския бюджет са заделени 3000 лв.
Наръчникът ще бъде изработен от местни психиатри и ще се разпространява в общността, каза още д-р Вачкова. Според нея много е важно да бъдат открити рано първите симптоми на депресивните състояния, за да се започне адекватно лечение. Тревожното е, че при нелекуваната депресия често се стига до самоубийство и не са изключения тези случаи през последните години във Велико Търново.
По статистика на РЗИ водещи във Великотърновска област са афективните разстройства и шизофрениите, които лекарите наблюдават в извънболничната помощ и в Центъра по психично здраве. На трето място са пациентите с умствена изостаналост. Разстройствата заемат близо една трета от всички психични болести, а шизофрениите – една четвърт. Само за една година са отчетени 1762 души с афективни разстройства, 1483 души с шизофрении и 1443 души с депресии. Общо 6069 психично болни са наблюдавани от специализираните болници и кабинетите в извънболничната служба.
При психиатричните болници във Велико Търново и Церова кория като пациенти шизофрениите излизат на първо място, следвани от афективните разстройства. С тези две заболявания само за една година са лекувани 1505 болни или общо за всички психични болести – 2166 души.
Анализът за психиатричната помощ в региона сочи още, че има 30 психиатри, от които 18 работят в стационарите. Според стандартите областта ни е презадоволена със специалисти, но потребностите са по-големи в извънболничната помощ. Там психиатрите, социалните работници, психиатричните сестри и самите специализирани практики са недостатъчни. Самата психиатрична помощ се изчерпва с психическа оценка и консултация и назначаване на лекарства, които се заплащат от здравната каса. Именно затова администрацията е разработила своя програма за подобряване на психичното здраве на населението в общината. Вече работят дневни центрове за хора с психични заболявания, а болни и техните роднини са създали група за взаимопомощ, съобщи д-р Вачкова, която допълни, че нейните членове се увеличават.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново