Мъж на 71 години почина от листериоза

Публикувано на пн, 23 февр. 2015
2362 четения

Мъж на 71 години от Велико Търново почина от листериоза. Това е рядко заболяване, при което човек се заразява най-често от животни, предимно от овце, каза д-р Веска Войчева, шеф на дирекцията по контрол на заразните заболявания при РЗИ. Тя уточни, че през миналата година такова заболяване не е регистрирано в областта. Починалият мъж преди това е боледувал от тежък хепатит В и е имал срив на имунната система.
Д-р Цветан Христов от Агенцията по безопасност на храните във Велико Търново обясни, че листериозата се причинява от бактерия и засяга мозъка и вътрешните органи при животните. Човек се среща с това заболяване, но когато имунната система на организма е силна, той не се заразява. Иначе опасната бактерия може да се пренесе от животните чрез храната, млечните продукти, плодовете и зеленчуците, подчерта д-р Христов.
Освен при хората с нисък имунитет, риск от заразяване има при болните, бременните жени, кърмачетата и възрастните, допълни д-р Войчева. Ако листериозата е вродена от майка на бебе, клиничната картина е много сериозна. Преди години имаше такъв случай в родилното на Велико Търново, където се роди бебе с листериоза, което почина, припомни д-р Войчева. Тъй като заразяването става и чрез храната, то да се избягва употребата на меките сирена, пресните месни пастети и пушените риби, които са рискови за листериоза. А суровите плодове и зеленчуци винаги да се измиват старателно.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново