Кметът Даниел Панов: “От 26 октомври 1185 г. В. Търново пази сърцето и душата на България”

Публикувано на пн, 28 окт. 2013
337 четения

Търново винаги е бил и ще бъде духовен и културен стожер, заяви в словото си кметът Даниел Панов.

На 26 октомври Велико Търново отбеляза 828 години от обявяването на въстанието на Асен и Петър и възстановяването на Търновската архиепископия. Литийно шествие с икона на св. Димитър от ХIХ век пристигна в храма “Свети Димитър Солунски”, където на този ден през 1185 г. е обявено въстанието на дваамата боляри.
“Има дни, които превръщат благословените градове в легенди и символи. 26 октомври 1185 г. е денят, от който насетне В. Търново вече пази сърцето и душата на България. Много по-стари и могъщи градове от Търново вече ги няма, но Търново стои и пребъдва. Това е така, защото Търново винаги е бил и ще бъде духовен и културен стожер. И днес, когато работим, градът ни да бъде удостоен с титлата културна столица на Европа през 2019 г., ние намираме основания за това във вековната културна и духовна традиция на Велико Търново”, каза в словото си кметът Даниел Панов.
Председателят на Областното представителство на Камарата на строителите Любомир Шербетов припомни, че Димитровден бе възстановен като официален празник на строителя през 1996 г. с решение на Министерски съвет.
Присъстващите чуха произведението на поета Радко Радков – “Асеневци”, със свои изпълнения ги поздрави квартетът за църковно-славянски песнопения към катедралната църква “Рождество Богородично”.
По повод годишнината от основаването на Търновската архиепископия благодарствен молебен отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. Беше осветен и курбанът, подготвен за Димитровден. Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат изложбата от икони, подредена от Регионалния исторически музей.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново