Как да се справим с вирусните инфекции с помощта на народната медицина

Публикувано на чт, 10 Ное. 2022
458 четения

С настъпването на есента и понижението на температурите започва да се увеличава броят на болните от остри респираторни инфекции. Най-уязвими са децата, възрастните хора и тези с хронични заболявания. В повечето случаи вирусните инфекции се лекуват за около седмица, но при някои хора боледуването е по-продължително. Задължително обаче трябва да се посети личният лекар, за да се назначи лечение. А заедно с предписаните медикаменти боледуващите могат да приложат и някои от изпитаните през годините рецепти от народната медицина, за да облекчат състоянието си.
Често разболяването започва с повишаване на температурата, което е естествена защитна реакция на организма в борбата с инфекцията. И въпреки че понякога свалянето на високата температура не се препоръчва, тъй като тя цели да унищожи причинителя на болестта, след определени стойности е добре да се вземат мерки за овладяването ѝ, особено при децата.

Ябълковият оцет
е едно от изпитаните средства
за понижение на
температурата

За целта се прави разтвор в съотношение 1:2 (1 част оцет и 2 части вода), в който се потапя кърпа и се поставя върху челото и по вътрешната част на ръцете и китките. При децата могат да се използват и чорапки, които се обуват на крачетата.
В борбата с високата температура се използва и яйченият белтък, който подобно на охлаждащ гел абсорбира топлината от тялото. Достатъчно е да се отделят белтъците на 2-3 яйца, които се разбиват за минута, и с тях се намокря тънка кърпа или марля. Увиват се ходилата и върху тях се поставят чорапи. Когато кърпите изсъхнат и станат топли, се подменят с нови компреси.
Естествени антипиретици се намират и в плодовете и растенията. Такива природни лекове са например малините, ягодите, черешите, боровинките, гроздето, стафидите и др. Лимонът също се е доказал като отличен помощник срещу високата температура, а смесен с мед и джинджифил помага за цялостното укрепване на организма.
В домашни условия може да се приготви температуропонижаваща напитка от прясно мляко с половин чаена лъжичка куркума и щипка черен пипер. Има и редица билки, които помагат за обилното изпотяване – риган, босилек, невен, цвят от черен бъз, липов цвят, бял равнец, мащерка, мента и др. Една от тях или комбинация от няколко – 1-2 супени лъжици, се сваряват в 200 мл вода, чаят се запарва и се прецежда. Изпива се топъл, а болният се завива добре, за да се изпоти обилно, което ще доведе до понижаване на телесната температура.

При червено гърло
помага компресът
с извара

Този метод за справяне с болезненото гърло действа безотказно дори при гнойни налепи. В народната медицина на изварата се приписват качества, близки до тези на антибиотика. Приготвянето на компреса става бързо и лесно с обезсолена извара, която можем да намерим в близкия квартален магазин. Разстила се с дебелина 1 см върху марля или мек плат, а отгоре се слага найлон и се притиска с вълнен шал около шията. Компресът се поставя преди лягане и с него се спи през цялата нощ. Вторият вариант, който обаче отнема повече време, е да си направим сами извара, като пресечем прясно мляко с добавяне на малко лимон, оцет или кисело мляко в него и леко го затоплим. Сместа се оставя да се отцеди добре, след което се прилага по същия начин.
Натуралният пчелен мед също е много ефикасен за успокояване на възпалено гърло. Може да се приема самостоятелно или разтворен в чай. Отличен резултат има и комбинацията на лъжичка мед с малко сода за хляб, която бързо облекчава болезненото усещане в гърлото.
Подходяща напитка е и приготвянето на отвара от седем листа от индрише, седем бонбона лукчета и седем локума, които се варят в половин литър вода. Приема се по 1-2 чаени лъжички три или четири пъти на ден.

Ефикасен лек
при кашлица
е сиропът
от черна ряпа

Сокът от черната ряпа е забравено, но добре познато средство за облекчаване на състоянието при кашлица, загуба на гласа и при секрети в гърлото. Освен това е източник на витамин C, калций, калий, фосфор, фолиева киселина и др. За приготвянето на сиропа е необходимо да се издълбае ряпата в горната част. Поставя се в подходящ размер чаша с отвора нагоре и ряпата се пълни с пчелен мед. Оставя се на хладно за една нощ или 24 часа. След като това време мине, се използва готовият сироп, като се приема по една чаена лъжичка поне 30 минути преди хранене през 2-3 часа.
Дафиновият лист също облекчава кашлицата. Пет листа от него се варят в половин литър вода около пет минути, след това течността се прецежда и се добавя мед. Приема се, след като се охлади леко.
Гроздето също е ефикасно в борбата с кашлицата. Чаша прясно изцеден гроздов сок и чаена лъжичка мед облекчават отхрачването и успокоява кашлицата. Добър вариант са и стафидите. Една шепа от тях се сварява в чаша мляко и се оставят да киснат един час. Млякото се изпива, а стафидите се изяждат.
За лечение на магарешка кашлица може да се настърже корен от хрян, който се смесва с мед. Взима се от така приготвената каша по 1 чаена лъжичка три пъти на ден.
Едно от най-важните правила при боледуване е приемането на повече течности, за да може тялото да се пречисти и да се избегне дехидратация. Ако се приема чай, то той трябва да е топъл, но не и горещ, и да се отпива на малки глътки, за да не предизвика повръщане. Препоръчва се също прием на обикновена вода, компоти и плодови сокове.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново