Три наказателни постановления са издали през август от РИОСВ

Публикувано на ср, 14 сеп. 2022
138 четения

Три наказателни постановления на обща стойност 17 000 лв. са издадени през август от Регионалната инспекция по околна среда и води във В. Търново. През периода са съставени 4 акта за установени административни нарушения, като един от актовете е за неизпълнение на дадени предписания. Сключено е едно споразумение по Закона за административните нарушения и наказания на стойност 1400 лв.
През август експертите на РИОСВ са извършили 97 проверки на 95 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области. От тях 59 са планови проверки и 38 извънпланови. В рамките на осъществения контрол са издадени 13 предписания.
Общо събраните суми по наложени санкции от предишни периоди са 5087 лв. От тях 4070 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община В. Търново (1600 лв.) и Община Свищов (1600 лв.).
През изминалия месец са почистени нерегламентирани замърсявания в землищата на селата Младен, Благоево и Виноград. Кметство Миндя в срок до 30 септември трябва да организира почистването на нерегламентирано сметище в района на селото, уточняват от екоинспекцията.
През август в РИОСВ са подадени сигнали от граждани за миризми от торене с оборски тор на земи в землищата на селата Леденик, Момин сбор, Големаните и Михалци, които са препратени по компетентност на Областната агенция по безопасност на храните.
Извършени са 4 проверки в квартали на В. Търново по сигнали на граждани за задимяване и сладникава миризма на лепило, остра, задушлива миризма и лютене на очите и наличие на мъгла от дейността на “Кроношпан България” ЕООД. Две от проверките са съвместни с представители на Община В. Търново и на дружеството. Проверките са в различен часови диапазон. Не е установено наличие на характерна миризма на дървесина и задименост, чиито източник са отделяните летливи органични съединения от двете изпускащи устройства към сушилните инсталации на линията за производство на ПДЧ и на линията за производство на МДФ, стопанисвани от завода, посочват от РИОСВ.
Извършени са проверки и по сигнали за мъртва риба във водите на река Янтра във В. Търново. Получените резултати от измерените на място стойности на показателите за качеството на водата показват липса на кислород.
След сигнали на граждани, шест птици от видовете Бял щъркел (4), Осояд (1) и Голям ястреб (1) са изпратени за лечение и последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново