Ролята на бащата в създаването на отговорни и пълноценни личности

Публикувано на пт, 10 Дек. 2021
89 четения

Традиционно ролята на бащата се приема като на източник на сигурност и средства в семейството. Но предвид социалното развитие в последните десетилетия, в които жената заема равностойно място на пазара на труда, това вече не може да бъде така категорично казано. Бащата има все по-разнообразна функция, а влиянието му може да се раздели на два различни вида:
Косвено. Когато детето расте в семейна среда, в която бащата и майката са в хармонични отношения, базирани на взаимно уважение, се създава среда за детето, в която то е способно да разгърне изцяло потенциала си.
Директно. Споделеното време, общите хобита, физическите или настолните игри имат пряко въздействие върху когнитивното и емоционално развитие на детето. Позитивните и топли взаимоотношения формират у детето усещане за стабилност и базисно доверие към света.
“Добрият татко”
Въпреки че всеки родител е с индивидуални характеристики, има неща, които биха поставили бащите в графата “добрия татко”:
• ангажират се с живота на децата – ходят на родителски срещи, участват в извънкласните занимания на децата, активно се включват в училищния живот;
• отделят време на децата си дори когато са уморени, не отказват занимание и вместо “нямам време” казват “колко време ще отнеме?”;
• поставят граници и са стриктни в спазването им, казват на децата какво се очаква от тях, но без сила или наказания;
• имат очаквания към децата си, но едновременно с това се гордеят и не осъждат.
Проект BG05M9OP001-2.018-0029-2014BG05M2OP001-C02 “Социални, икономически и образователни мерки за интеграция на уязвими групи в община Полски Тръмбеш” обръща внимание на ролята на бащите в образователния процес и насърчава включването им в извънкласни занимания заедно с техните деца.
www.eufunds.bg
Проект BG05M9OP001-2.018-0029-2014BG05M2OP001-C02, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново