Домашен арест за попа, поръчал палеж

Публикувано на вт, 20 авг. 2013
298 четения

Великотърновският окръжен съд постанови мярка за неотклонение “домашен арест” за архиерейският наместник на Свищов Димитър Андонов. Той бе задържан в началото на юни по обвинение в поръчителство на палеж.
Според разследващите, мъжът е платил 330 лева на свищовлия, който трябвало да запали къщата на тъста и тъщата на Андонов в горнооряховското село Янтра.
Деянието трябвало да бъде извършено на 25 или 26 май, като свещеникът изобщо не го интересувало дали родителите на бившата му жена ­ Величка и Александър Узунови, няма да изгорят живи.
Според прокуратурата Андонов лично показал на наетия мъж имота и го инструктирал как да го запали със смес от нафталин и бензин. В последния момент обаче подпалвачът се разколебал и разказал всичко на полицията.
На 13 юни, след съдебно заседание, продължило няколко часа, Горнооряховският районен съд постанови най-тежката мярка “задържане под стража” за свещеника. Тя бе потвърдена и от ВТОС на втора инстанция. Под особено внимание бяха взети лошите характеристични данни, представени от прокуратурата. Според тях Андонов бил много избухлив и раздразнителен човек, който посягал на бившата си съпруга, на нейната сестра и дори на друг свещеник от крайдунавския град. В Районна прокуратура ­ Свищов, имало образувани 14 преписки за най-различни конфликтни ситуации между Андонов и бившата му жена Стефка.
Съгласно закона, всеки задържан има право да поиска ново разглеждане на мярката му за неотклонение два месеца след постановяването й. Така свещеникът и неговият адвокат Димитър Марковски са внесли искане в съда за изменение на мярката в по-лека. В мотивите на адвоката не е посочена промяна на здравословното състояние на Андонов. Горнооряховският районен съд постанови свещеникът да остане в ареста, но Великотърновският окръжен съд като въззивна инстанция е преценил, че той може да бъде освободен под домашен арест, тъй като нямало опасност да се укрие или да навреди на разследването. Решението е окончателно.
Според наши източници, разследването по случая е почти завършено, като предстои единствено да бъдат приобщени доказателствата, събрани със СРС. Точно този “финален етап” обаче може да се окаже доста продължителен, заради протичащото към момента преструктуриране на служба СДОТО, чиито служители са изготвяли записите.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново