В Стопанската академия обсъдиха предприемачеството сред студентите

Публикувано на пн, 16 Ное. 2020
129 четения

Онлайн кръгла маса на тема “Изследване на предприемаческото поведение на студентите от СА “Д. А. Ценов” – Свищов, УНСС – София, и ИУ – Варна” се проведе в Стопанската академия в крайдунавския град. Във форума взеха участие членове на академичното ръководство на свищовския вуз, декани на факултети, членове на катедра “Индустриален бизнес и предприемачество”, докторанти и студенти към катедрата. Чрез видео конферентна връзка се включиха над 40 преподаватели, докторанти и студенти от други катедри на Академията и партньорите от катедра “Индустриален бизнес” към УНСС – София, и от катедра “Индустриален бизнес и логистика” към ИУ – Варна, информираха от вуза.
Направените изследвания показват, че при студентите се наблюдава наличие на предприемачески нагласи. Съществен дял от обучаващите се, представляващ 26% от общия брой изследвани, планират да стартират собствен бизнес, а 18% вече са действащи предприемачи. Като основни мотиви, стимулиращи предприемачеството, се посочват възможността за себереализация, по-голямата лична и професионална удовлетвореност, подобряването на материалното състояние и не на последно място – постигането на независимост. Най-съществено влияние за формиране на предприемачески нагласи сред изследваните студенти оказват действащи успешни предприемачи, които те познават, както и родителите им. Интересно е също така, че почти 94 % от студентите, които вече имат изграден собствен бизнес, отново биха поели по пътя на предприемачеството, ако трябваше да вземат това решение сега. Според представените резултати обаче, немалка част от анкетираните студенти (12%) са имали собствен бизнес, но са били принудени да го прекратят. Като основни причини за своя неуспех те посочват бюрокрацията и свръхрегулацията на бизнеса, данъчната и осигурителната тежест и нелоялната конкуренция. Въпреки това позитивното е, че преобладаващата част от тях (63 %) отново биха стартирали собствен бизнес. Интересен факт също така е, че според 87 % от анкетираните студенти придобитите знания, умения и опит имат по-голямо значение за формирането на успешния предприемач, отколкото вродените дарби и генетични заложби. В тази връзка почти всички анкетирани (95.5 %) считат, че икономическото образование в най-голяма степен спомага за успешното стартиране и управление на бизнес, посочват изследванията.
На кръглата маса са били представени и резултатите от проведения, като част от дейностите по проекта, международен конкурс за студентско есе на тема: “Младежкото предприемачество – състояние, проблеми, възможности”. В него до момента са се включили 115 студенти от 15 университета в 7 държави. Поради големия интерес, срокът е удължен до 30 ноември. След рецензиране есетата ще бъдат публикувани в сборник, а участниците ще получат сертификат. Международният конкурс разкрива възможности за създаване на студентски изследователски мрежи в областта на младежкото предприемачество, посочват неговите организатори.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново