Спектакъл за превенция на насилието играят в училище в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 13 окт. 2020
61 четения

Театрална постановка, свързана с превенцията на насилието в училище, гостува в горнооряховското читалище “Напредък”.
Тя е дело на неправителствената организация Театър “Цвете” и ще бъде представена на 14 октомври от 13,30 ч. и от 15 ч.
“Летящият рицар” е куклен спектакъл за деца от 7 до 10 години, техните родители и учители. Представлението обостря чувствителността на учениците от началните класове към насилието в различните му форми и ги учи взаимно да се защитават, а когато не могат – да не се срамуват да потърсят помощ. Пиесата е вдъхновена от повестта на Павел Вежинов “Езерното момиче”, а неин автор е сценаристът и режисьор Цвете Янева.
“Ако децата не са предразположени да споделят, ако мълчат и търпят насилието, насилникът вярва, че е непобедим и повтаря, и потретя. Търпението прелива и жертвата отговаря с насилие. От омагьосания кръг трудно се излиза. Със спектакъла искаме да провокираме деца, родители и учители към осмисляне на личната отговорност на всеки един към този огромен проблем, какъвто е насилието в училище”, казват от трупата.
Театър “Цвете” се състои от професионални актьори, режисьори, психолози и доброволци. Прилагайки в работата си новаторски за България интерактивни театрални техники, те помагат на деца и младежи без оглед на техния произход и възможности да опознаят и приемат себе си и другите, провокират личностното им развитие и окуражават позитивното им включване в обществения живот. Те провеждат обучения на педагози, актьори и социални работници за приложение на изкуството в социалната и образователна сфера. Проектът е съфинансиран от Министерството на културата.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново