2 млн. българи имат високо кръвно налягане

Публикувано на пт, 17 май 2013
721 четения

Д-р Хараламби Бенов, началник на кардиологията при МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”

2 млн. българи у нас имат артериална хипертония, която е основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания, сочи статистика на здравното министерство. Всеки шести хипертоник не знае за заболяването си, а всеки трети не лекува правилно високото си кръвно, като с най-голяма степен това важи за младите мъже. Възрастовата граница на заболеваемостта все повече пада.
Страната ни е на едно от челните места в Европа по смъртност от инфаркт и инсулт, рисков фактор за които е високото кръвно налягане. По данни на Световната здравна организация около 62 % от мозъчните инсулти и 49 % от сърдечните кризи са предизвикани от хипертония. Поради това светът отдавна е обединен за борба с това заболяване, водещо до тежки увреждания на здравето, инвалидност и смърт.
Велико Търново бе първият град в страната, в който още преди 15 г. стартира профилактичната програма СИНДИ и първата болест, с която медиците от РЗИ се захванаха да контролират хипертонията. В профилактиката се включиха и различни здравни структури. Въпреки общите усилия на здравните служби да предпазят обществото от вредните навици, като алкохол, цигари, затлъстяване, нездравословно хранене, обездвижване и стрес, отговорни за възникване на хипертония, последните проучвания на медиците не са много оптимистични. Близо 40 % от мъжете и 20 % от жените във В. Търново имат повишено кръвно налягане. Здравната каса не реимбурсира достатъчно антихипертензивните медикаменти. Според проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, пациентите с високо кръвно налягане плащат най-много за лекарствата си, в сравнение с другите страни в Европа. Те доплащат 56-57 %, докато във Франция собственият принос е 1 %, а средно за Европа – 18 %. Затова много хора се отказват от лечението си.

“Нормално кръвно налягане, нормален сърдечен ритъм” е мотото на тазгодишния Световен ден за борба с хипертонията, съобщи д-р Диляна Вачкова, шеф на отдела по здравеопазване при великотърновската община. В събота в парк “Марно поле” ще има информационен пункт на открито, където медици ще измерват безплатно кръвното налягане и ще дават консултации до края на деня.

Всеки десети ученик на 15 години във В. Търново има хипертония

Това показва проучване на 267 младежи от всички училища, направено м.г. Става въпрос за стойности над 130/85 mm Hg, уточни д-р Красимира Петрова от РЗИ. Изследването показва, че повече от една трета от учениците ядат храни, богати на сол, а всеки шести е с наднормено тегло и затлъстяване.25 % от 15-годишните пушат. Фамилната предразположеност към хипертонията се установява при 27 % от младежите. Една четвърт от 15-годишните не спортуват. Всеки четвърти ученик пуши.

Солта е един от рисковите фактори

за хипертонията. Тя увеличава обема на кръвта. Кръвоносните съдове започват да се стесняват и това води до увеличаване на кръвното налягане. По този начин се задържа по-голямо количество вода в организма, работата на сърцето, бъбреците и черния дроб се затруднява, токсините остават в нас, зрението се влошава, а всичко това води до повишен риск от инфаркти и инсулти.

80 % от солта е скрита в готовите хранителни продукти, а това означава, че почти не трябва да солим яденето, което приготвяме, коментира д-р Красимира Петрова от РЗИ. Става въпрос за хляб, консерви, консервирани меса, туршии, сирене, маслини, готови сосове, майонеза, осолени ядки. Нужното количество сол за възрастен човек през деня е не по-вече от 5 г. За съжаление българинът консумира сол три пъти над нормата.

Д-р Хараламби Бенов, началник на кардиологията при МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”:

“Превенцията на хипертонията започва още от детска възраст”

Превенцията на хипертонията започва още от детска възраст, когато родителите трябва да създадат здравословни навици на хранене. А те са да се консумират повече плодове и зеленчуци и да се намали употребата на сол. Тлъстите меса и високомаслените млека не са ни необходими. Децата трябва да играят повече, а не да се заседяват пред компютрите, за да нямат наднормено тегло или затлъстяване, които са рискови фактори за появата на хипертония.

Тревожен е фактът, че вече има деца с хипертония и диабет на възрастните. И двете заболявания увреждат сърцето, ако не се лекуват правилно. Преди години беше изключение да имаме пациент с инфаркт на 30 г., сега това не ни изненадва.
Има и друг проблем, пациенти с хипертония с години не се лекуват, макар да знаят за заболяването си. Други пък не знаят за него, защото не ходят на профилактични прегледи. Но и в двата случая рано или късно те развиват сърдечно заболяване.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново