Юбилеен лист за 90-годишнината на проф. Станьо Георгиев издаде ВТУ

Публикувано на ср, 8 авг. 2018
538 четения

Изтъкнатият български лингвист проф. Станьо Георгиев навърши 90 години на 22 юни. Той е бил ректор на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” в периода от 1984 до 1987 г., основател на университета и първи асистент по съвременен български език. За да поздравят колегата си, редакционен екип от Катедрата по съвременен български език при Филологическия факултет издаде юбилеен  лист с материали за и от проф. Станьо Георгиев. Специален поздрав е публикуван и от сегашния ректор проф. Христо Бонджолов, който отбелязва, че проф. Георгиев е първият ректор на ВТУ, който е извървял стръмния път до своята 90-годишнина.

Проф. Станьо Георгиев е роден горнооряховското село Горски горен Тръмбеш и след средното си образование завършва българска филология в Софийския държавен университет. След това 10 години учителства в Априловската гимназия в Габрово. През 1963 г. след спечелен конкурс става асистент по съвременен български език в новосъздадения Висш педагогически институт “Братя Кирил и Методий във В. Търново. След специализации в чужбина младият асистент върви напред в научната си кариера, а през 1971 г. вече е зам.-ректор по научната част в университета. Девет години по-късно Станьо Георгиев става професор, а научната му тема е за морфологията на българския книжовен език. След това става декан на Филологическия факултет,  а после и ректор на университета. Носител е на редица български и международни научни награди. Проф. Георгиев е автор на текста на химна на ВТУ “Прослава”.

Според чл.-кор. проф. дфн Стоян Буров, зам.-ректор на ВТУ, проф. Станьо Георгиев има запазено място в българската лингвистика. Някои от научните му прозрения тепърва ще се подемат и разработват от неговите последователи. Пълен с енергия и ентусиазъм, проф. Георгиев не се е щадял да раздава знания и не само е подпомагал младите в науката, но е вярвал в тях. И тъй като професорът често е говорил за стогодишното дълголетие на известния български езиковед Александър Тодоров – Балан, свързвайки го с отдадеността му към лингвистиката, ние днес му пожелаваме да бъде горд с постигнатото в науката и професионалната кариера и да надмине Балановата възраст, пише в юбилейния лист проф. Буров.

Освен проф. Буров, останалите автори в редколегията на юбилейното издание  за проф. Станьо Георгиев са П. Пехливанова, Вл. Маринов и В. Петров.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново