ГЕРБ направи положителни стъпки в здравеопазването

Публикувано на пт, 10 май 2013
264 четения

Ако се продължи така, областната болница ще гони бюджетна рамка от 18-19 млн. лв.

Лекари и медицински персонал от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” се срещнаха в четвъртък с кандидата за депутат Евгени Стоев, който е втори в листата на ГЕРБ, както и с областния лидер на партията Даниел Панов. Здравеопазването е един от най-трудните ресори, единодушни бяха участниците в срещата. Въпреки това в мандата на ГЕРБ бяха направени много крачки в положителна посока. Пример за това е и МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, потвърди нейният управител д-р Людмил Гецов. Той съобщи, че за пръв път от много години и въпреки периода на криза, здравното министерство е отпуснало субсидия от 500 000 лева за капиталови разходи през 2012 г. Други целеви 50 000 в момента се влагат в доизграждането на асансьорна кула в бъдещия диагностичен център за онкологични заболявания, който се изгражда по европейски проект на лечебницата. Проектът ще приключи до два месеца. В областната болница предстоят ремонти на юношеския и кърмаческия сектор в Детско отделение и на хирургичния блок. Предвижда се ремонт на вътрешния интериор, за да могат болничните стаи да имат приветлив вид и собствени санитарни възли. Ръст на бюджетната рамка отчете д-р Гецов. От 12 млн лв. досега вече лечебното заведение отчита ръст на приходите и общ бюджет 16 млн. лв. Ако държавата се управлява както досега и се създават необходимите условия, ще гоним бюджетна рамка от 18-19 млн. лв., като така ще растат и заплатите, заяви д-р Гецов, който представи и други проекти на болницата като изграждането на собствена пералня.
Даниел Панов съобщи пред медиците, че в качеството си на кмет на В. Търново в момента прави постъпки за възстановяването на затворения от тройната коалиция Медицински колеж. Обществени теми извън здравеопазването също бяха засегнати по време на срещата в болницата. “Най-лесно е партия, която е управлявала, да влезе плавно в управлението, за да не се нарушава ритъмът на работа”, изрази мнението си той и сподели лични впечатления от връзката между местната и централната власт. Панов призова медиците да изберат в неделя номер 15 в дългата един метър бюлетина. “Всички хубави неща, които са се случвали в нашия регион, са благодарение на това, че имаше отлична комуникация с всички министерства в правителството на ГЕРБ, кабинетът не делеше общините на “червени” или “зелени”, а и лично г-н Цветанов винаги е съдействал на населените места в цялата област”.
“От времето на Пенчо Кубадински във В. Търново и областта никой нищо не е създавал. Напротив – разграбвало се е и се е рушало. Едва в правителството на Бойко Борисов се съградиха полезни за развитието на региона неща”, каза Евгени Стоев и даде за пример пътища като прохода Елена-Твърдица, музеят на восъчните фигури, който привлича огромни потоци туристи, и др. Той изтъкна и факта, че във време на тежка криза ГЕРБ намери пари и за Трапезица. Догодина старата столица ще има още един уникален туристически обект, тъй като историческият хълм ще бъде отворен за посетители. “Оставихме стабилизирана държава, с 5 млрд. във фискалния резерв и договорени 32 млрд.от Европа”, припомни Стоев.
“Ако искаме нормална среда за развитие, изборът е един – номер 15!”, категоричен е Даниел Панов. След приключване на формалната среща лекарите още дълго разговаряха с кандидата Евгени Стоев и с областния лидер на ГЕРБ.
Заради спешна операция срещата пропусна хирургът д-р Николен Стойнов, който също е кандидат-депутат от ГЕРБ. В негово отсъствие колегите му заявиха удовлетворение, че имат свое представителство в листата и заявиха своята подкрепа. По-рано същия ден това сториха и служители на великотърновската фирма “Тремол”. Там д-р Стойнов проведе среща с повече от 20 човека, пред които разясни акценти от програмата на ГЕРБ.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново