Стражица получава 7 млн. лв. за ремонт на водопровода в 5 села

Публикувано на пн, 25 юни 2018
239 четения

Договор за безвъзмездна финансова помощ с Държавен фонд “Земеделие” за проект за реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа на селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски Извор беше сключен в края на миналата седмица.
Проектът е на стойност 7 036 198 лв. и ще се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В следващите месеци ще се реконструират и рехабилитират общо 28,970 км водопроводна мрежа. Съществуващият водопровод от етернитови и стоманени тръби е правен преди повече от 50 г. и е физически амортизиран, което води до аварии, прекъсване на водоподаването, влошаване качеството на водата, разкопаване на улиците, поясняват от Общината. Силно амортизираната водопроводна мрежа е основна причина за огромните водозагуби, които ВиК “Йовковци” ООД отчита. Те са в размер на 80,8 %.
Това е вторият мащабен проект, който общината ще изпълнява с финансиране от Програмата за развитие на селските райони, след като през март тази година кметът на общината подписа договор за финансиране на проект “Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община Стражица” на стойност 6 987 748 лв.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново