Събират по 40 лв. от ученик за подарък на класната

Публикувано на чт, 10 май 2018
5913 четения

Уважаема редакция,

Предлагам на Вашето внимание една злободневна тема. Месец май е. Най-важното събитие за част от обществото ни през този месец са абитуриентските балове и като цяло завършването на средното образование. По традиция учениците канят на бала си някои от учителите, а на класните си ръководители подаряват подаръци. Искам да Ви кажа за подаръците, които се подаряват през последните години във великотърновските училища.

Преди няколко седмици с ужас разбрах от една майка, че в техният клас се събират по 25 лева от ученик за подарък на класния ръководител! Общият брой на децата е 25, при което всички точно ще сметнем, че въпросният класен ще получи подарък с равностойност 625 лв. Целта на тая крупна сума е да се осигури екскурзия за учителя и негов придружител. За мой най-голям ужас вчера моето дете ми съобщи, че в техният клас сумата ще бъде по 40 лв. на човек пак с цел екскурзия! С част от парите щели да купят подарък и за класния ръководител от предходните години. Реших да проверя каква е ситуацията в друго училище. Там сумата била 30 лв. на ученик със същата цел – екскурзия. Попитах още една моя позната, чието дете завърши училище през 2017 г. и разбрах, че миналата година подаръкът за класния ръководител пак е бил екскурзия като дялът на всеки ученик е бил 20 лв.

Моят въпрос е толкова ли сме богати да правим такива подаръци? Това подарък ли е или рушвет, или да го нарека с модерната дума корупция? Та това е повече от месечните помощи, които държавата ми дава, за да отглеждам по-добре детето си! И необходимо ли е всъщност да покажем уважението си към учителите по финансов начин, а в действителност голяма част от 12-класниците не ги уважават и не посещават занятията им, а на последната родителска среща броят на родителите беше по-малко от пръстите на ръцете, което също е неуважение. А не може ли тези суми за подаръци да останат в училището, където интериора е ужасен, и през лятната ваканция да се пребоядисат стените и да се лакират паркетите? В случая нещата точно съответстват на поговорката „На гол тумбак чифте пищови”. Какви са тия подаръци, които надхвърлят минималната брутна работна заплата за страната? Голяма част от децата, които ще дадат тези суми получават стипендии по доход (т.е. доходите на семейството са под някаква малка сума) и колкото и да е тежко финансовото положение на семейството ще трябва да се нагърби и с този скъп подарък. Подарък да, но в разумни граници!

Уважаема редакция, моля Ви чрез Вашите ресурси да направите проучване и в останалите училища – общински и държавни, изключвам частните училища, където учат деца от семейства с високи доходи (като имам предвид таксите, които се плащат там за учебна година).

От Вашата трибуна призовавам първо родителите да обяснят някои житейски истини на децата си и да насочат решенията им за подаръците на класните ръководители в разумните граници. Второ – призовавам учителите, които получават такива подаръци да оставят сумата за подобряване интериора в училището (в случая ще се подобри работната им среда и ще се чувстват по-добре през цялата година – 254 работни дни, а не само 3 дни на екскурзия). Трето – призовавам Кмета на Общината в качеството му на собственик на общинските училища и Директорите на училищата да забранят скъпите подаръци, а за поощряване на класните ръководители да се дадат награди от ръководството на училището, защото в крайна сметка за добре свършена работа наградата се дава от работодателя. Не споменавам имена по следните причини – първо между децата се води война за и против тези скъпи подаръци като децата с по-големи финансови възможност обвиняват другите, че все нямат пари и не желаят да се вслушат в мнението им. Иначе казано децата с по-високи доходи харчат парите на другите с по-ниски доходи без да искат да чуят тяхното мнение. Второ – никой учител не е казал, че иска такъв подарък – това става по – идея на ученици от по-заможни семейства като израз на желание за показност, липса на житейски опит и незачитане на друго мнение. Трето – това не е единичен проблем, който да се облече в имена, това е обществен проблем от години и неглижирането му явно води до ескалация и покачване на сумите. В тоя ред на мисли сигурно след няколко години ще се подаряват коли, а в бъдеще и жилища…..

С уважение и пожелание за ползотворна работа!
Ваша редовна читателка Величка Николова
сн. архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново