Откриха Десетото юбилейно издание на изложението “Културен туризъм”

Публикувано на чт, 18 апр. 2013
599 четения

Във Велико Търново беше открито Десетото юбилейно издание на международното туристическо изложение “Културен туризъм”. Форумът започна на 18 април – световният ден за опазване на паметниците на културата.

От 18 до 20 април върху площ от над 300 квадратни метра в изложбените зали “Рафаел Михайлов” се представят над 30 общини и посолствата на 15 държави:

Франция, Русия, Румъния, Хърватска, Аржентина, Виетнам, Индонезия, Индия, Южна Корея, Нигерия,Унгария, Южна Африка, Испания, Япония, Украйна.

20 % от туристите, които идват в България, посочват, че основната причина за това е богатото ни културно-историческо наследство, каза по време на откриването заместник-министърът на туризма Иво Маринов.

За последните три години по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в България са договорени 250,816 млн. лева. За развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг договорените средства по ОПРР са над 18,5 млн. лв., допълни Иво Маринов.

13 винилови пана с 51 снимки представят репортерския поглед върху 10-годишното развитие на борсата “Културен туризъм” във Велико Търново. Изложбата е подредена пред Факултета по изобразителни изкуства. За подготовката на експозицията е направен подбор от близо 3000 снимки. Две трети от фотосите са от снимковия архив на вестник “Янтра ДНЕС”, запечатани от обектива на фоторепортера Даниел Йорданов., за което организаторите на борсата специално благодариха.

За девети път по време на международната туристическа борса “Културен туризъм” ще се проведе филмовия фестивал “На източния бряг на Европа”. В него участват 48 филмови продукции, 26 от които са чуждестранни

Пловдив, Враца, Ивайловград са трите общини, които представят туристическите си дестинации с изключително аткрактивни щандове.

Пловдив пресъздава Балабановата къща, а в него гостите се посрещат с бяло сладко и изпълнения на живо с флейта и валдхорна.

Община Враца събра овациите с представянето на артистичната реконструкция “Светилище на слънцето”. Представени са реплики на прочутите Рогозенско и Галишко златни съкровища, както и на артефакти с пиктограмни знаци от Градешница с най-ранната писменост в света, датирана от първата половина на V в. пр. Хр.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова вчера лично посреща гостите на щанда на общината, пресъздаващ античната и мистична вила “Армира”.

На щанда на Велико Търновона огромното винилово пано са представени 30-те най-значими културни и исторически обекти в старата столица.

Здравка МАСЛЯНКОВА
видео: Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново