“Спасиха” от бедствие 35 000 души в Горна Оряховица и Първомайци

Публикувано на вт, 26 сеп. 2017
4591 четения

Само за два часа около 35 000 души от Горна Оряховица и Първомайци бяха спасени от бедствие. Земетресение предизвика дерайлирането на цистерна с амоняк на товарната гара в града и заради опасност от токсично обгазяване в двете селища беше обявено бедствено положение. В непосредствена близост до цистерната беше дерайлирал пътнически вагон, пълен с пострадали деца, които спешно трябваше да бъдат изведени. Заради силния земен трус поддаде и носещата конструкция на сградата на ПГ по жп транспорт, възникна пожар и се наложи евакуация на ученици.

Тези инциденти бяха инсценирани в рамките на общинското учение “Раховец” и така проиграха Общинския план за защита при земетресения и промишлени аварии. Тренировката на Щаба за изпълнение на общинския план на Община Горна Оряховица бе на тема “Дейност на органите на изпълнителната власт, единната спасителна система и населението по осигуряване защитата при аварии, бедствия и пожари”. Тя премина в две части – на териториите на жп гарата и на ПГ по жп транспорт.

Над 60 пожарникари, полицаи, доброволци, ученици и медици се включиха в учението. Сред тях имаше представители на Районна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, Районна служба “ПБЗН” – Г. Оряховица и В. Търново, сектор “Специализирани оперативни дейности” – Г. Оряховица, РУ на МВР в Г. Оряховица, Центърът за спешна медицинска помощ, доброволно формирование “Раховец” към Общината, “Енерго Про мрежи” АД, ВиК “Йовковци”, ученически авариен екип на БЧК към СУ “Вичо Грънчаров”.

В 8,10 часа сутринта в Оперативния щаб на Общината е бил подаден сигнал за бедствието, а 20 минути по-късно започва и заседание на щаба, по време на което е съставен и план за действие. Със заповед на кмета инж. Добромир Добрев е обявено бедствено положение в Горна Оряховица и Първомайци.

После учението проигра как от дерайлиралата цистерна е образуван токсичен облак, който пречи на хората в пътническия вагон да го напуснат. След получаване на съобщение от Оперативния център, екипите се придвижиха по най-краткия път до мястото на аварията, а за бързото им безпрепятствено пристигане полицаи ограничаваха движението по улиците за придвижване на спасителната техника. След като силите пристигнаха на място първо бе спрян токът в района на аварията. Началникът на дежурната смяна и пожарникарите разузнаха произшествието, като установиха разлив от амоняк и токсичен облак около мястото. Достъпът до произшествието бе ограничен, а към него тръгнаха химически бус, спасителен автомобил, „Ивеко Тракер” и CBRN модул за деконтаминация по щата на сектор СОД. Със специален дрегер бе разузнано химическото вещество и бе установен пробив в цистерната. Поставени бяха знаци за „мръсна” и „чиста” зона. Построена бе водоснабдителна линия, която да ограничи вредното въздействие върху пътническия вагон. Всички служители, работещи в „мръсна” среда, бяха оборудвани с леки защитни облекла и индивидуални средства за защита. За прекратяване на разлива цистерната бе тампонирана от трима служители на сектор СОД чрез вакуумни и надувни възглавници.

След като екипите установиха, че няма опасност от вредни въздействия върху пътническия вагон, доброволци „Раховец” започнаха евакуация на пътниците от вагона до пункта на БЧК. После мъжете от доброволното формирование помогнаха на младежите от аварийния екип да окажат първа помощ на пострадалите. След това те бяха транспортирани до най-близкия център на Спешна помощ.

Служителите от сектор СОД успешно извършиха тампониране на авариралата цистерна, като преустановиха разлива на амоняк. За около два часа аварията бе локализирана и ликвидирана в заварените граници, като с разпръснати мъглоструи бе свален газовият облак, а така бе ликвидирана и опасността за населението. На финала всички служители, които участваха в оперативните действия в „мръсна” среда, минаха през CBRN модула за деконтаминация.

В ПГ по жп транспорт пък земетресението бе предизвикало частични разрушения и пожар в класна стая на втори етаж. Установени бяха нарушения на носещата конструкция на сградата и  срутвания на първи етаж. Учениците напуснаха сградата, но се оказа, че липсват 10 от тях. Разпоредено бе  разузнаване на сградата за намирането им. За целта от пожарен автомобил бе построена смесена водопроводна шлангова линия за разузнаване. На входа бе поставен пост за безопасност. Със струярите в сградата влязоха и екипи от доброволци, които да помогнат на пострадалите деца.

Екип от двама спасители на сектор СОД започна издирване на затрупани с използване на специален уред, създаден да засича електромагнитните вълни, които човешкото сърце произвежда. Уредът може да се използва само от служители, които са регистрирани в неговата памет, обясниха от органите на реда. Той се използва за издирване и спасяване на хора, пострадали или затрупани в кухини на сгради след земетресения. След като на всички пострадали бе оказана долекарска помощ, те също бяха откарани до най-близкия медицински център.

Областният управител проф. Любомира Попова и кметът инж. Добромир Добрев наблюдаваха отблизо учението. “В този порядък биха се случили нещата при действителен инцидент. Темата на днешното учение бе подбрана неслучайно. Община Горна Оряховица се намира в сеизмичен район. Възникналите земетресения се характеризират с магнитуд до 7,5 по скалата на Рихтер. Дълбочината на заметръсните огнища е до 20 км. Районът обхваща общините Г. Оряховица, В. Търново, Лясковец, Стражица, Елена, част от Полски Тръмбеш и Златарица с повторяемост на земетръсите от 70-80 години”, обясни Валери Великов, началник на “Държавен противопожарен контрол” в РС “ПБЗН” – Г. Оряховица. Той допълни, че резултатите от днешното учение ще бъдат анализирани, но най-добре е ако подобни бедствия не се случват.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново