Поклонници от В. Търново тръгнаха на поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Публикувано на пн, 24 юли 2017
200 четения

Десетки вярващи от Велико Търново тръгнаха на пешеходен поклоннически поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски. За трета поредна година те ще изминат маршрута до Рилския манастир, като в продължение на 17 дни ще преминат през Никопол, Враца и София.
Походниците бяха изпратени тържествено с литургия и благослов лично от Великотърновския митрополит Григорий. В петък в Катедралния храм “Рождество на Пресвета Богородица” беше изнесена частица от мощите на Римския светец за поклонение и благослов на всички присъстващи. Там беше осветена и хоругва с образа на св. Иван Рилски, изработена специално за похода. След това поклонниците посетиха средновековния храм в Асенова махала, където последно са били мощите на светеца. После продължиха към Патриаршеския манастир “Света Троица”, Самоводене и Русаля.
Паскал Пиперков от Туристическо дружество “Трапезица 1902” обясни, че маршрутът тази година е разделен на няколко части. Групата ще премине пеша пътя от Велико Търново до Никопол. След това ще бъдат във Врачанския балкан и през Стара планина ще пристигнат в София по план на 31 юли. На 1 август ще се влеят в Поклонническия път “Рилският Чудотворец”, като ще продължат през Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила, за да бъдат за празника св. Преображение Господне в Рилския манастир. Там, според свидетелствата на Владислав Граматик в “Разказ за пренасяне на мощите на Иван Рилски в Рилския манастир”, през 1469 г. са били върнати мощите на светеца от Търново през Никопол и Средец.
Съорганизатори на Поклонническия поход “Св. Иван Рилски” 2017 са Сдружение “Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове “Трапезица – 1909” и Туристическо дружество “Академик – ВТУ”. Поклонническият път “Рилският Чудотворец” се организира ежегодно от 2010 г. насам от Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” със съдействието на Общинско предприятие “Туризъм” към Столична община и Софийска Митрополия. В подкрепа на пешеходната група от Велико Търново до София ще се проведе и велопоход, организиран от Спортен клуб “Драг”. На 26 юли колоездачите от с. Овча могила през с. Драгомирово ще пристигнат в Свищов, където ще се помолят в храм “Св. Троица”. След кратка почивка ще продължат пътя си за Никопол, където ще се съберат с пешеходната група за края на етапа и ще присъстват на всенощно бдение.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново