В Равена представиха филм за Вулфила с български ястия

Публикувано на пт, 9 авг. 2013
657 четения

В Никополис ад Иструм Вулфила е направил превод на светата книга.

Завърши първата част от проекта TOUR Codex Argenteus, посветен на Вулфила. Докумeнталният филм за създателя на готската азбука, който е живял в земите на Никополис ад Иструм и Нове, бе представен вчера в италианския град Равена в Двореца Теодорико под звуците на класическа музика. Гостите на премиерата са имали възможност да опитат българска традиционна кухня.
Преди малко повече от месец със съдействието на Даниел Панов екипът от Равена проведе поредица от срещи с историци и археолози в старата столица. Направените снимки във Велико Търново и Никополис ад Иструм са част от цялостния европейски проект, който има няколко основни цели. Сред тях са създаване на трансгранична културна мрежа, свързана с историята на Вулфила и на гото-арийската култура, изграждане на нови връзки между европейски градове с богато културно-историческо наследство и др.
В рамките на реализиращия се проект Велико Търново е част от маршрут за културен туризъм, който включва градовете Равена (Италия), Велико Търново и Упсала (Швеция) – места, свързани с живота на Вулфила и историята на гото-арийската култура.
Инициативата е част от цялостното партньорство между В. Търново и Равена в рамките на сътрудничеството им в съревнованието за Европейска столица на културата през 2019 година.
Вулфила (311-383 г. след Христа) е живял и в древния римски град Никополис ад Иструм. Някъде през този период, на двайсетина километра от В. Търново, той прави превода на светата книга. В края на пети век готската Библия е използвана в двора на император Теодорих Велики, управлявал остатъците от Западната римска империя между 493 и 526 г., от столицата – Равена. Теодорих е роден около Балатонското езеро в Панония, но част от живота му е преминал в римския военен лагер Нове, край Свищов, където е бил императорски наместник. Най-старият запазен екземпляр на Библията на Вулфила е “Codex Argenteus” (Сребърната библия) от VI век. Той е съдържал 336 страници, от които са запазени 188. Tова е препис, направен в началото на VI век в двора на император Теодорих Велики в Равена.
Днес библията се съхранява в Швеция, където е открита през ХVIII век, в Университетската библиотека в Упсала.
Весела КЪНЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново