Ученици показват провокативна арт ин витро инсталация

Публикувано на пн, 19 авг. 2013
835 четения

Мащабна художествена инсталация е разположена пред сградата на Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. Тя е резултат от работата на ученици от три художествени гимназии. Те участват в обучение по програмата за подготовка в областта на съвременното изкуство “Паралелни стъпки, паралелни пространства” на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.
Инсталацията се реализира в рамките на уъркшоп, воден от д-р Добрин Атанасов и Любен Кулелиев – преподаватели в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.
В основата на артистичната идея е непосредственото въвличане на изкуството в градската среда и пряката провокация към жителите и гостите на Велико Търново към осмисляне на съвременното художествено присъствие в обществените градски пространства.
С реализирането на подобна художествена акция младите автори осъществяват процес на своеобразно “ин витро оплождане” на естетическите нагласи и представи за мястото на художниците и изкуството в съвременното общество.
В обучението участват ученици от специалностите “Интериорен дизайн”, “Рекламна графика”, Дърворезба”, “Иконопис”, “Керамика”, “Силикатен дизайн ”и “Художествена тъкан” на Националните гимназии за приложни изкуства “Тревненска школа” – гр. Трявна, “Св. Лука” – гр. София, и “Проф. Венко Колев” – гр. Троян. Продължителността на учебната работа е една седмица, като основна част от нея се осъществява в тревненската художествена гимназия.
Реализацията във Велико Търново се провежда, като част от фестивала “Арт лято 2013” с помощта на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново