Представиха в Италия кандидатурата на Велико Търново за европейска столица

Публикувано на чт, 25 юли 2013
209 четения

Зам.-кметът Ганчо Карабаджаков е представил в Италия кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Той е участвал в международна конференция, организирана в град Бергамо. Във форума са се включили представители на всички български градове, с изключение на Варна, които участват в престижната надпревара.
Зам.-кметът лично се е убедил, че кандидатурата на В. Търново се подготвя в правилната посока, в синхрон с европейските тенденции и по модел, сходен с този на италианските партньори. В основата на концепцията стои културно-историческото наследство, но акцент е съвременното и модерно изкуство, симбиозата и синтезът между историята, съвременността и модерните тенденции в изкуствата.
Друго потвърждение на правилната посока на разработваната концепция е усилието да бъдат привличани широки обществени среди и всички творци. Специално внимание е било отделено на екологичните аспекти на програмата, красотата на градските и крайградски зони. Коментирана е била и възможността битовата култура и храната също да бъдат разглеждани като важни елементи на съвкупността от елементи, формиращи културата.
Карабаджаков е запознал участниците в конференцията със слогана на кандидатурата на Велико Търново “Творим Щастие”. Концепцията, формулираща възможности гражданите да се почувстват щастливи чрез създаване и съпреживяване на култура, е била оценена по достойнство от домакините и гостите на събитието.
Слоганът и концепцията са били определени като отговарящи на водещите европейски тенденции в областта на културата и културните иновации.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново