Паметникът “Асеневци” стана част от европейски културен проект

Публикувано на ср, 4 сеп. 2013
400 четения

Паметникът “Асеневци” във Велико Търново е единственият български паметник, избран да участва в европейски проект за опазване на културно-историческото наследство. По инициативата работи екип от водещи научни експерти от три университета в Германия и Австрия. От два дена на работно посещениe в старата столица е проф. Каролине Роха (на снимката) от Техническия университет в Дрезден. Вчера тя направи оглед на знаковия търновски монумент и даде конкретни препоръки за по-добрата визия на паметника.
“Тази скулптурна композиция и пространството около нея имат огромен потенциал за развитие, заради цялата заобикаляща среда и Художествената галерия “Борис Денев” в близост. Единствена ми забележка бе свързана с високите дървета, които пречат на първоначалната идея на ансамбъла и трябва да се подкастрят”, сподели проф. Роха след първата си разходка около паметника. Експертната оценка, която тя ще даде, ще позволи на Общината да кандидатства по други европроекти за подобряване на средата в района на “Асеневци”.
Преподавателката е експерт по опазване на историческите паркове и градини. Тя участва в инициативата “Cult tour – културно (градинско) наследство като фокусни точки за устойчив туризъм”. В него са включени само три паметника в Румъния, Гърция и България. В Сибиу обект на интерес е Барокова градина от ХVI век, а в Александропулис специалистите са избрали парк, построен през 1960 г., но реконструиран 20 години по-късно. Според определени критерии, в които водещи са екологията, опазването на културното наследство и развитието на туризма в съответния град, страната ни участва в разработката с паметника “Асеневци”.
Велико Търново има много голяма автентична стойност и това е едно от предимствата му в кампанията за културна столица на Европа през 2019 г., коментира проф. Каролине Роха.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново