Филм на Любен Босилков – Ройс показва “Втората реалност” на Велико Търново

Публикувано на ср, 19 мар. 2014
949 четения

Един филм за неувяхващите митове и отпечатъците на любовта представи снощи в Регионалната библиотека “П. Р. Славейков” драматургът Любен Босилков ­ – Ройс. Художествено-документалната лента носи името “Втората реалност” и е посветена на Велико Търново. В 76-минутния филм са показани емблематични места, личности и различни мигове от двойнствения бит на града. Използвани са и архивни кадри, предоставени от Регионалния исторически музей и библиотеката. Авторската продукция на Любен Босилков е участвала в селекцията на кинофестивала в Мюнхен.
По думите на автора Велико Търново е град на две реалности, в който се преплитат митове, история и изкуство. “Историята на този град я пишат поетите, художниците, музикантите, влюбените. Забързани в ежедневието, не обръщаме внимание на истински стойностните неща около нас, а те са онази втора реалност, която само понякога блика на повърхността. В нея определяща е чувствителността”, твърди Любен Босилков.
Филмът се състои от две части, като първата е посветена на града. Във втората половина величието на Велико Търново е представено през очите на неговите гениални поети Радко Радков, Николай Колев и Янислав Янков, които рецитират свои стихове.
Любен Босилков е роден на 13 септември 1956 година в Белене. Завършва българска филология във ВТУ и журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на множество пиеси, които се превръщат в успешни театрални постановки. “Вълшебният остров” е поставена за първи път в МДТ “К. Кисимов” през 1991 г. През 1995 г. в търновския театър за първи път се играе и моноспектакълът “Пазачът на зоната”, а “Перпетуум-мобиле” е поставена през 2009 г. През 2013 г. пиесата на твореца “Една седмица страсти” е сред трите номинирани в категорията “Съвременна българска драматургия” на наградите “Аскеер”. Любен Босилков е автор и на “Покаяние” ­ – театрален дневник, където са изложени и естетическите му разбирания за драматургията.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново