Георги Велинов – председател на Зоналния съвет на БФС: “Намаленият брой отбори ограничава конкуренцията и качеството във “В” група”

Публикувано на вт, 4 Дек. 2012
591 четения

Мачовете в четвърта дивизия бяха по-интересни, там и скандалите обаче бяха повече

Приключи есенният полусезон в администрираните от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново аматьорски групи. Доста интересни двубои, но и съпроводени с няколко сериозни инцидента, белязаха надпреварата в двете “А” областни и в “Б” регионалната група. В същото време в Северозападната “В” група бе по-спокойно, но и по-скучно. За анализ и оценка на показаното потърсихме председателя на зоналната структура Георги Велинов.
– Г-н Велинов, как протече есенният полусезон в Северозападната “В” група?
– За първи път от толкова години не можахме да сформираме група от поне 14-16 отбора, както бе досега. Тази тенденция на намаляване на броя на отборите в последните години се дължи преди всичко на тежката икономическа обстановка в тази част на България и второ – поради факта, че много от отборите, преминали в “А” и “Б” група, или не се завръщат обратно в аматьорския футбол, или директно се отказват. Например “Бдин” (Видин), “Чавдар” (Б. Слатина), които вече ги няма. Като сложим и отказалите се “Ком” (Берковица), “Ботев” (Криводол), “Янтра” (Габрово), “Локо” (Дряново), ситуацията става тежка. Надявам се следващата година да имаме поне 14 отбора във “В” група.
– До каква степен тази ситуация позволява да бъдете стриктни и да изисквате от клубовете да отговарят на задължителните условия?
– Това не ни притеснява. Ако е необходимо, ще намалим още повече отборите, но няма да правим компромиси. Особено към дисциплинарните наказания, където не сме великодушни. Ето, пред мен е картотеката на един футболист от Никопол, сега си е позволил да навлезе на пистата като зрител и да удари съдията. Този човек няма да играе на територията на Северозападна България. Разбира се, намаленият брой отбори намалява и конкуренцията в челото.
– Кои са фаворитите там?
– Има някаква интрига между “Локомотив” (Мездра) и “Академик” (Свищов). Първите запазиха състава си и доминират в първенството. Пада и спортно-техническото ниво заради малкия брой отбори, и то на такива с традиции като “Трявна”, “Чавдар” (Троян), Белоградчик. Не бих казал, че тимът от Мездра е по-силен от “Академик”, но просто постига убедителни победи срещу другите отбори. В директния двубой в Мездра мачът е бил равностоен и съдийска грешка е предрешила изхода от срещата. Приятна изненада е “Червен бряг”, към които в миналото съм имал много резерви, но те си оправиха базата и поведението им е много коректно. Това са трите отбора, които се открояват.
– Какви са реалните шансове на “Академик” да атакува “Б” група?
– Трудно ми е да отговоря, но програмата им е по-добра напролет. Но дори и да не успеят тази година, положителното в Свищов е добрата организация, благодарение на позитивното отношение на кмета Станислав Благов. Убеден съм, че те ще постигнат успехи. Този сезон е доста успешен за тях и стъпало нагоре, така че дори и да не успеят т.г., следващата няма да имат конкуренция в тази група.
– Има ли “златна среда” в групата, или само водещи отбори и аутсайдери?
– Не. Само “Дунав” (Селановци), който се опитва да противодейства на по-големите. Но има разделение между лидерите и останалите. Мачовете са на ниско ниво, дори в областната ни група са по-интересни.
– Как се представя “Локомотив” (ГО)?
– “Локо” е другата наша болка. Жалко за този град, който има по-големи традиции в ДЮШ дори от В. Търново и оттам са излизали много талантливи играчи. Дълги години клубът се лута, тръгваха за “Б” група, всички “воюваха” срещу тях, вкл. и Зоналният съвет… После изпадаха, отново тръгваха. Нещата там се развиваха хаотично. Сега с отиването на Бончо Генчев и те се опитват да влязат в правилния коловоз. Хубавото е, че отборът е изграден от млади футболисти и само неопитността в някои срещи ги проваляше. “Локо” (ГО) изигра хубав мач в Червен бряг и там само съдийска грешка повлия на крайния резултат. Младите момчета нямат изградена психика, а и пропуските в многото създавани положения не им позволиха да са по-напред.
– Има ли откровени аутсайдери?
– Белоградчик, Трявна и Троян. В Трявна сривът дойде от закъснялото Общо събрание, имаше страхове от невъзможност да се подсигури необходимият бюджет. Не успяха да направят селекция и оттам дойдоха проблемите. Но “Трявна” има своето място във “В” група и би било жалко да ги няма, тъй като там условията са чудесни. Кметът влага много средства, спечели много проекти за материалната база.
– Какво не достига още на “Павликени” и “Чумерна” (Елена) за третия ешелон? Финансов ресурс ли?
– И двата клуба са от градове с традиции, особено Павликени. Там нещата се развиват изключително положително, тъй като кметът Емануил Манолов е амбициран човек. Мисля, че те ще бъдат новият член на “В” група. Малко по-различно стоят нещата в Елена, тъй като аз водих дълги разговори с Дилян Млъзев и дори имах предложение още тази година да бъдат включени, но кметовете и на двата града проявиха мъдрост и решиха първо да стабилизират нещата и евентуално на следващ етап да мислят за по-горна група. Само преди две седмици бях в Елена и разговарях с кмета, той все още не може да поеме такъв тежък ангажимент, защото общината е малка и с оскъден бюджет, затова трябва да умееш да подредиш приоритетите, за да ги решаваш. Трудно е да се извадят 80-100 000 лв. за отбор във “В” група.
– Имаше ли сериозни проблеми в дисциплинарно отношение?
– В това отношение “В” групата не ни е проблем. По традиция тя е една от най-кротките в България. Почти не се сещам за инциденти, освен в Белоградчик, където един състезател блъсна съдия и си отиде за 1 година. В Никопол също има наказание на играч за 1 година. Но лишаване от домакинство на отбори няма, което е положително, за разлика от областната група…
– Как бихте коментирал скандалите там, които бяха доста повече от третия ешелон?
– Аз съм анализирал тези скандали и никой от тях не бе изненадващ за мен. Инцидентите възникват или там, където няма условия, защото материалната база не позволява да бъде осигурена безопасност и има “зрънца” сред публиката, или пък където има футболисти, които са известни на всички какво представляват… В Джулюница дори преди срещата с Ресен предупредих, че трябва да бъде осигурена охрана. Не се взеха поуки и още на следващия мач стана инцидентът, за който бяха лишени от толкова много домакински мачове. Поведението на един зрител от Дебелец също не е изненада, както и това, което се случи в Недан. На срещата им с “Павликени” поисках да отида делегат и помолих от отсрещната страна зад втория тъчрефер да няма публика и ми реагираха, като пак останаха няколко човека. Всичко се овладя, но точно в тази зона на следващия мач с Михалци пак е пусната публика и атакуваха рефера, като бяха наказани за 5 мача без домакинство. Така че, ако ръководителите на клубове не се освободят от тези състезатели-рецидивисти, ще има проблеми. Ако не осигуряват необходимата охрана, също ще има проблеми.
Не съм далеч от идеята през следващия сезон да направим само една “А” областна група от 10-12-14 отбора, но само където не е имало инциденти. Но да подлагаме съдиите на такъв тормоз не съм съгласен. Не може да те гонят като животно по терените, а да претендираме, че правим футбол. Хайде за някои селца не е проблем, че ги няма на футболната карта, но Дебелец е дал много на футбола, в Ресен имат отлична база на ниво “В” група… С колегите от зоналните съвети ще внесем предложение в следващите нормативни документи отбор, който е изваден от групата, да не отива само за 1 г. в по-долна група, а дори в следващите няколко години там изобщо да няма футбол. А там мачовете са по-интересни дори от тези на “Етър”. И в Ресен имат хубав отбор, и в Дебелец, и в Михалци, в Елена, в Драганово…
– Как стоят нещата с охраната на мачовете?
– Със спирането на безплатната охрана от страна на МВР срещнахме големи проблеми. Най-напред решихме кметовете да назначават охранители, но има случаи като в Джулюница, където дори охранителят отишъл да бие съдиите. Отидохме на вариант с лицензирани охранителни фирми и успяваме засега. Трябва да благодаря на охранителната полиция във В. Търново, тъй като няма мач, за който да сме пожелали в района на стадиона да има полицаи и да ни е отказано. Благодаря на гл. инсп. Иван Каназирски и гл. инсп.Стефан Николов, които изключително много ни помагат. Респектът към униформения полицай си го има. Има и осъдени почти след всеки инцидент.
– Кои са водещите отбори в двете областни групи?
– “Светкавица” (Михалци) е приятна изненада, селото е футболно. Сградата бе освежена, оправиха занемарения терен, ще има семена и торове за него напролет. Събраха футболисти с опит, но населеното място е малко. В Дебелец също трудно биха преминали в по-горна група, освен като не стане сателит примерно на “Етър”, което е малко вероятно. Но имат приличен отбор, жалко че се замесиха в скандал.
– Каква е вашата оценка като зонален шеф за съдийството в аматьорските ни групи?
– Съдийството, като всички други дейности, е човешка и не може да бъде застрахована от грешки. Но и те грешаха повече тази есен, като интересното е, че главно го правеха професионалните съдии. Дузпите в Мездра, в Троян не бяха дузпи… Това ме навежда на мисълта, че недооценяват тези мачове и подхождат със самочувствие. Дано напролет всички – съдии, ръководители, играчи, се стремят да изчистват грешките си, защото футболът е преди всичко игра за удоволствие.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново