Зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант: “Делегираните бюджети промениха географската карта на България”

Публикувано на чт, 13 мар. 2014
1275 четения

Мукадес Налбант

“Делегираните бюджети промениха географската карта на България. Някои текстове от наредбите доведоха до концентрация на ученици в големите училища и в градовете за сметка на малките населени места. Това пречи образованието да се развива сравнително хармонично в различните краища на страната.” Това заяви зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант пред общински образователни експерти от цялата страна във Велико Търново.
Зам.-министърът подчерта, че през последните години се наблюдава не само географски дисбаланс, но и неравнопоставеност в заплащането на учителите, чийто труд е съизмерим по качество. “Големият дисбаланс всъщност е, че на световно ниво нашите ученици постигат впечатляващи резултати, а в същото време качеството на масовото образование в страната ни слиза все по-надолу. Това ли искаме всъщност, или трябва да обърнем нещата така, че наистина да започнем да говорим за всеобхватно, достъпно и качествено образование”, призна г-жа Налбант. Тя постави и въпроса до кой клас да се завършва основното образование, каквито промени са предвидени в новия закон за училищното образование. “В предишния проект беше записано това да става след 7 клас. Но никой не помисли какво ще се случи с над 800 основни училища, които са единствени в населеното място. Да не говорим, че заради намаления брой на учениците, които ще се обучават в тях не до 7, а до 8 клас, ще бъдат ограничени средствата в делегирания бюджет. Това ще предизвика нова вълна от закриване на училища”, каза Налбант.
Първата по рода си Национална среща на общинските експерти по образование откри кметът Даниел Панов. Той алармира, че никой не отчита общинското самоучастие в реализирането на проекти за енергийна ефективност в училищата. “Ние даваме милиони, вследствие на което разходите на сградите се свеждат до определен минимум и действителни икономии. В този програмен период ще дойде момент, в който дори и да искаме да кандидатстваме по програми, няма да имаме средства за самоучастие. Тези икономии трябва да се връщат по някакъв начин в общините, за да кандидатстваме за енергийна ефективност на други училища и детски градини, които не са направени”, сподели кметът.
Повече от 100 експерти, зам.-кметове и общински съветници от комисиите по образование пристигнаха вчера във В. Търново. Националната среща е организирана от Националното сдружение на общините, а в дискусията вчера се включи и нейният изпълнителен директор Гинка Чавдарова.
Вчера домакините от общината заведоха своите гости в ОУ “Бачо Киро”, СОУ “Емилиян Станев” и детска градина “Райна Княгиня”, за да им представят добри образователни практики.
Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново