Пускат топлите минерални басейни в село Обединение

Публикувано на ср, 2 Авг. 2017
11683 четения

От началото на другата седмица пускат двата открити топли минерални басейна на банята в село Обединение. До дни се чака последното съгласувателно писмо от държавните институции, за да отворят басейните, съобщи кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров.
Басейните ще работят през август и септември, ако времето е подходящо, като вече е определена и входна такса. За децата до 18 години и възрастните над 60 години – входът е 2 лв. За останалите групи – 3 лв. Басейните ще работят от 9,00 до 17,30 часа. Всяка вечер те ще бъдат източвани и водата ще се сменя. Вече е назначен екип, който ще започва работа в тъмни зори, защото е необходимо време температурата на водата да бъде охладена на 38-39 градуса, тъй като идва от минералните извори на 47 градуса.
Все още не е извършен пълен ремонт на самата баня, завършена през 1977 г. Строителството е било по всичките правила и норми, затова при последвалите земетресения няма никакви пропуквания и пропадане. Банята е строена само от работници на Обединение.
Минералните извори до Полски Тръмбеш са открити от местния геолог инж. Иван Косев през 1970 г. и отначало минералната вода потича в корита. След това се взима решение да се построи баня в Обединение. През март 2007 година обектът е предоставен на концесия на софийската фирма СОТ 161 , която залага инвестиции за над 1 млн. лв. и с ентусиазъм ремонтите започват. Но тъй като концесионерът спира ремонтите, след изтичане на договора банята в Обединение си връща общинската собственост.
За да се стигне до пускане на топлите минерални басейни сега, Общината чака повече от година да получи балнеоложка оценка от здравното министерство. Иначе местните контролни институции са си свършили навреме работата.
Качествата на минералната вода в Обединение се доближават на тези на световноизвестния курорт Карлови Вари в Чехия. Правени са ѝ изследвания във френския институт “Луи Пастьор”. Водата съдържа 47 минерални съставки и лекува много заболявания на опорно-двигателния апарат. Противопоказана е само за разширени вени и високо кръвно налягане.
Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново