“Искра” пак става кино!

Публикувано на пт, 17 Мар. 2017
8375 четения

След повече от 25 години в читалище “Искра” във Велико Търново отново ще има кино, научи “Янтра ДНЕС”. Предвижда се на мястото на стария салон да бъдат изградени три нови модерно оборудвани зали. Реконструкцията на пространството, което в годините беше отдавано от читалищното настоятелство първо за бинго, а след това и за търговски център, ще продължи най-малко 6-7 месеца. Това означава, че новото кино ще заработи най-рано през октомври.
Фирмата, която ще стопанисва киносалоните, е софийска. Тя вече има свои кина в София, Пловдив, Търговище, разбра още “Янтра ДНЕС”, но не става дума за собствениците на кино “Арена”.
Читалището “Искра” е основано на 28.12.1896 г. от учителите в махленското училище Георги Недялков, Мария Чукова и Емануил Петров. Културната институция получава като завещание къщата на Василка и Христо Терееви и 80 кв. м дворно място от съкварталеца Йордан Тенекеджиев за оформянето на читалищния парцел. Средства за строителството на сградата също са събрани от дарения, а идеята е била да бъде построено читалище паметник, посветено на падналите във войните съкварталци от 1913-1918 г. Читалищният салон, където днес се намира Камерният салон, е открит през 1929 г. По-късно се построява старата сграда, известна като кино “Искра”. На 30 май 1970 г. читалището влиза в нова сграда, в непосредствена близост до старата.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново