Африкански зулуси, индианци от Перу и дервиши от Египет превземат В. Търново

Публикувано на пт, 14 Юли 2017
3080 четения

400 изпълнители от девет държави идват за
юбилейния XX Международен фолклорен фестивал

Африкански зулуси, индианци от далечно Перу, дервиши от Египет и знойни красавици от остров Мавриций ще превземат Велико Търново със своя уникален фолклор. Аржентинско танго, екзотично колумбийско мапале и огнени грузински танци отново ще забавляват великотърновци и гостите на града в горещите юлски вечери. Това са само част от съставите, които ще пристигнат в старата българска столица специално за XX Международен фолклорен фестивал. Дългоочакваният културен празник в разгара на лятото се открива след седмица и ще продължи до 23 юли.
Осем чуждестранни и пет български състава ще представят своето изкуство на сцената на Летния театър в парк “Марно поле”. Над 400 танцьори, певци и музиканти от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и България са поканени на престижния форум. На търновска сцена те ще изнесат общо 8 концерта и ще гостуват в градовете Добрич, Дряново, Свищов и др.
За 20-ата годишнина на фестивала сме подбрали наистина утвърдени формации, които са представяли традиционния фолклор на своите държави по цял свят, каза президентът на фондация “Международни фолклорни фестивали” Емил Павлов. За първи път на фестивалната сцена частица от изгубения свят на инките ще покажат изпълнители от Перу. За втори път търновската публика ще може да аплодира групите от Грузия и остров Мавриций, които са гостували на 10-ото издание на фолклорната фиеста. Своето великолепно шоу “Летящите грузинци” отново ще покажат гостите от ансамбъла на Университет 2 в Тбилиси. Своя най-популярен танц “Сега”, чийто корени са в Африка, ще изпълнят островитяните от Перлата на Индийския океан. Съвременната музика на страната е смесица между сега и реге, която местните наричат “сеге”. Тя също ще звучи от сцената на Летния театър за всички любители на екзотичното и красивото.
Участниците от Колумбия пристигат от Баранкиля, където се провежда вторият най-голям карнавал в Латинска Америка, след този в Рио де Жанейро. Благодарение на техните изпълнения, карнавалното настроение ще завладее и Велико Търново. Танци, които са неповторимо съчетание от история и мистика с ориенталски привкус и екзотична визия, ще представят гостите от Египет. Групата от столицата Кайро е избрана да представи страната у нас от египетското Министерство на културата. Тъй като изпълнителите спазват пост през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, през целия ден няма да приемат нито храна, нито вода, сподели Емил Павлов. Те държат да им подсигурим хранене след 22 ч. вечер, допълни той.
Съвършенството на българския фолклор тази година ще покажат домакините от Професионален ансамбъл “Искра”, ФА “Сидер войвода” в Горна Оряховица, ФА “Жар” и др.
Както всяка година и тази ще се проведе конкурсът “Мис Фестивал”, който ще е на 23 юли на басейна на радиотехникума. Предвидени са вечери на традиционната кухня в “Интерхотел Велико Търново”. Млади художници от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ с ръководител проф. Николай Иванов ще участват в традиционния пленер, който се организира в рамките на фестивала. Предвидена е и томбола с много атрактивни награди за зрителите.
На 29 юли ще се проведе и Третата международна научно-практическа конференция, посветена на народния танц като елемент на традиционната култура. Форумът се организира от Националната секция на CIOFF – България и Министерство на културата. Техни партньори са Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.
210 формации от 104 държави, пръснати в Европа, Азия, Африка, Южна и Северна Америка, са гостували във Велико Търново за 19-те фестивални лета досега. Статистиката сочи, че те са изнесли 540 концерта в старата столица и в близо 25 града в страната. Сред участниците във фестивала са създадени поне пет семейства, родени са и 10 деца.
Международен фолклорен фестивал “Велико Търново” e събитие, превърнало се в традиция за културния живот на старата столица, посочи Емил Павлов. Стартира през далечната 1998 г. и от самото начало е със статут “Фестивал на ЦИОФФ” (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства). Той е един от 270-те признати от ЦИОФФ многобройни фестивали по света. Статута на ЦИОФФ, перфектната организация, атрактивната програма и изключителния отзвук го прави едно от най-престижните събития от този мащаб в света.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

Пътни строежи - Велико Търново