Горещи ритми, екзотика и огнени страсти завладяват Велико Търново

Публикувано на ср, 11 юли 2018
1745 четения

Велико Търново отново ще бъде Фестивал! На 21 юли официално ще бъде открито 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал. За първи път на сцената в Летния театър всички почитатели на традиционната юлска фиеста ще имат възможност да се насладят отблизо на част от фолклорното богатство на две екзотични и далечни страни – Боливия и Малайзия. Техни състави, въпреки завидната статистика от чуждестранни изпълнители, досега не са участвали във фестивала в старата столица.
“Академия по фолклор “АДАФ Боливия” е групата, която представи страната си на Световната Фолклориада на ЦИОФФ, проведена в Мексико през 2016 г. Именно там ансамбълът получи лично поканата си за участие във фестивала от Емил Павлов, който беше част от българската делегация, взела участие в това престижно международно събитие”, разказа за “Янтра ДНЕС” директорът на фестивала Стилияна Йоргова.
Формацията от Малайзия – Танцова група “ИСММА”, е създадена към Малайзийски институт по изкуства в Мелака, известен като малайския град на потайностите. Представителите на групата наричат себе си “културни посланици”, които с музика и танц разказват истории, пресъздават местни традиции и обичаи и носят екзотичното усещане за родината си. Заедно с тях ще пристигне делегация на ЦИОФФ – Малайзия.
Латинска Америка е със силно изразено присъствие това лято. Цели четири групи ще внесат особен колорит в концертната програма. Освен Боливия, във фестивала ще участват групи от Мексико, Коста Рика и Венецуела. Към участниците от Коста Рика организаторите имат особен сантимент, защото изпълнителите от “Курубанда” през 2007 г. създадоха специална песен, посветена на фолклорната фиеста във Велико Търново. Парчето “Времето на фестивала” се превърна в химн и запазена марка. В горещия юли за 11-а поредна година то ще прозвучи от сцената в изпълнение на различните музикални формации, акомпаниращи на танцьорите.
Коста Рика ще бъде представена от Фолклорен ансамбъл “Ла Койолера”. В репертоара на групата са представени три големи региона на страната – провинция Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас. 30 изключителни музиканти и танцьори, които ще оцветят сцената и фолклорните ни фантазии.
Венецуела е отдавна мечтан участник за великотърновци и организаторите на МФФ “Велико Търново” 2018. Заради невероятното настроение и заряд, които струят от всяко изпълнение от тази “гореща” страна. За изминалите 20 г. на сцената на фестивала само веднъж, за юбилейното издание, имаше не един, а два ансамбъла от Венецуела. И със сигурност всички фестивални фенове още ги помнят. Същото лято тамошна красавица спечели и приза “Мис Фестивал”. Със заявка за най-красиво момиче и за най-атрактивна група пристигат това лято “Венецуела Данза и Тамбор”.
“Традиционно в програмата е включен фолклор от Мексико, защото емоциите няма да са пълни без прочувствените изпълнения на мариачите. Групата “Естампас де Мехико”се състои от 11 на брой чудесни, впечатляващи музиканти. Формацията е създадена през 1998 г. към Техническия университет в Монтерей. Всички участници в нея са студенти, които популяризират мексиканската култура и традиции както в страната, така и в чужбина. Ако си спомняте през 2010 г. точно този ансамбъл бе определен за Група на публиката и бе безспорно ярък, запомнящ и със заявка да ни гостува отново. Поканихме ги. А те освен нов репертоар, феерични костюми и незабравимата музика на мариачите са готови отново да завладеят сърцата ни и да ни подарят едно специално усещане за романтика, красота и любов по мексикански”, сподели Стилияна Йоргова.
Министерство на културата на Китай е определило Фолклорно танцова трупа от Музикалната консерватория в Джъдзян – провинция в Източен Китай, да представи многомилионната азиатска държава на фестивала в старата столица. “В края на миналата година българска делегация от ЦИОФФ успя не само да вземе участие в Международния панаир на изкуствата в Шанхай, но и да привлече интереса на организаторите. И така чрез специален подбор на 21-ото издание на фестивала Република Китай ще бъде представена с ансамбъл, носител на множество награди както в страната, така и от участия в чужбина. Основната мисия на групата е да представи многообразието и красотата на родината си по нов и завладяващ начин чрез оригиналните си изпълнения, блестяща хореография и впечатляващи костюми”, обяснява директорът на МФФ.
Любимите на всички “летящи грузинци” за пореден път ще завладеят фестивалната сцена. Държавен университетски ансамбъл “Юнивърсити 2” е създаден през 1996 г. Историята на групата е като приказка без край за силата на грузинския дух, преминаващ през годините, несломим от препятствия, все по-силен и решителен с времето. Един разказ за митичната и велика Грузия, преразказан чрез движение и музика. За първи път ще имаме и възможността, и удоволствието да опитаме от изключителните грузински ястия и прочутото грузинско вино във Вечерта на традиционната кухня, отредена на Грузия.
“Не знам дали Русия ще стане световен шампион по футбол, но знам със сигурност, че при нас е един от осемте “световни” финалисти с Национален фолклорен ансамбъл “Калинка” от Новозибков – исторически град в Русия, административен център на Новозибковски район, Брянска област. Една от най-известните формации в страната, носител на множество национални и чуждестранни награди, група, създадена през 1975 г. и с повече от 50 хореографски композиции в репертоара си”, усмихва се Йоргова.
Във фестивалната програма традиционно участие ще вземат български ансамбли – домакините от ФА “Търновче”, професионален фолклорен ансамбъл “Искра”, ФТА “Жар” – София, ТА “Развитие” – Севлиево, който представи страната ни на Световната фолклориада на ЦИОФФ в Мексико през 2016 г., и др. Слоганът на тазгодишното издание на фестивала е “Лятото, което винаги ще помним…”.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново