Лъчезар Георгиев събра своите впечатления от Португалия в книгата “На брега на Лисабон”

Публикувано на ср, 4 юни 2014
898 четения

Своите впечатления от португалската столица ­ видени, усетени и прочетени, е събрал в последната си книга “На брега на Лисабон” писателят Лъчезар Георгиев. От нея читателят може да научи повече за съвременната португалска книга и за редица автори, чийто произведения вече са преведени у нас.
В книгата художественото, публицистичното и документалното се преплитат по оригинален начин. Читателят едновременно е ограден от свежи белетристични описания, но заедно с това получава от първа ръка важна информация за столицата на една малко позната европейска страна. Видяно и преживяно се преплитат с разкази за човешки съдби. Разкрива се делникът на Лисабон, неговото великолепие, богата история и култура, музика, изкуство, литература.
“За някои читатели книгата ще се стори подобна на пътепис. Специалистите дори ще я определят като разгърнат фичър, други пък ще кажат, че позоваванията върху разни източници носят известна научна или документално-публицистична специфика”, споделя авторът. И допълва, че книгата е писана по негови пътни бележки и спомени, но и след проучвания върху различни източници и в Лисабон, и на родна земя.
За него пътуването до Португалия е било заредено с неповторима емоция. “Този град на брега на река Тежу така ме покори, че месеци след това преживявах отново и отново, дори сънувах местата, по които съм бил. Съзнателно избрах заглавието, защото португалската столица се разля като огромен непознат океан с екзотични брегове, в който се опитах да се гмурна със скромните си предварителни познания, да се потопя в достолепието, топлотата и гостоприемството на неговите хора”, признава творецът. Книгата е обогатена с резюмета на португалски и английски, както и много фотографии, които са направени от самия автор.
Лъчезар Георгиев е преподавател по книгоиздаване във Великотърновския университет. Писателят е издал 45 авторски книги и множество научни и художествени публикации. Работил е като журналист, музикант и издател.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново