Над 2100 гости на фестивала в Никополис ад Иструм се пренесоха в римската епоха

Публикувано на нд, 13 Авг. 2017
770 четения

Шеф Андре Токев показа, че освен в кухнята се справя майсторски и с лъка.

Около 140 реконструктори от Румъния, Унгария, Македония и няколко града в България дойдоха в Никополис ад Иструм.

Над 2100 гости от цялата страна дойдоха в Никополис ад Иструм, за да наблюдават атракциите, които бяха част от програмата на фестивала “Нике – играта на победата”.
Пазар на животни и на роби, гладиаторски игри, антична кухня и мода, занаяти, сред които монетосечене, ювелирство и грънчарство, имаха възможност да наблюдават през целия ден многобройните туристи. В горещия съботен ден те се пренесоха в римската епоха.
Около 140 реконструктори от Румъния, Унгария, Македония и няколко града в България дойдоха в Никополис ад Иструм специално за второто издание на фестивала. Те построиха два лагера – на варвари и римляни, за да видят всички как са се подготвяли воините за бойното поле някога. След това форумът в римския град се превърна в арена на зрелищна битка между варварските племена и легионерите. Реенакторите пресъздадоха нападенията на костобоките около 170 г. и големите щети, които това племе нанася на градове, селища и крепости в цяла днешна Северна България, включително и на Никополис. После туристите имаха възможност да видят два от най-важните ритуала в римската армия – освещаването на знамената и полагане на клетвата от легионерите.
Участниците във фестивала от съседна Румъния представиха още едно важно историческо събитие – присъствието на готите в и около Никополис ад Иструм. “В тези земи те, под водачеството на своя епископ Вулфила, живеят повече от два века. Тук е създадена готската азбука и е преведена Библията на готски език – това е най-старият писмен документ на германски език. Най-старият запазен екземпляр на тази библия е Codex Argenteus (Сребърната библия) от началото на VI век, изработен в двора на готския владетел Теодорих Велики в Равена, Италия, и съхраняван днес в Швеция в Университетската библиотека в град Упсала”, разказва археологът доц. Павлина Владкова, която от дълги години ръководи археологическите разкопки на обекта.
Ревю на римски облекла беше другата атракция, която обра овациите на публиката. В модното дефиле се включиха всички гости на фестивала, които бяха приели сериозно поканата на организаторите да влязат в Никополис облечени като римляни. Компетентно жури, ръководено от шефа на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, имаше тежката задача да избере най-автентичните костюми и най-красиво облечените римляни.
До късно вечерта продължи фестивалът, в който гостите имаха възможност да научат повече за историята на Древен Рим и за занаятите, да опитат да завъртят грънчарското колело или пък вкусни гозби. Първи уроци по стрелба с лък или бой с меч получиха най-смелите. Други пък не пропуснаха да се снимат за спомен в екипировката на римски или варварски воини.
Възстановка на римски ритуал, посветен на бог Юпитер, представиха гостите от унгарската столица Будапеща. Те членуват в международна организация “Нова Рома”, посветена на запазването на римските традиции. Сдружението е създадено през 1997 г. и обединява симпатизанти от близо 20 държави на четири континента, които са се посветили на възраждането и пресъздаването на римския бит и култура. Те проучват религиозните ритуали, военното дело и кулинария в древен Рим.
Римска екипировка от II-III век представиха на фестивала участниците от Втора луцензианска кохорта. Групата за исторически възстановки е създадена по проект към тракийския и античен град Кабиле, като с европейски средства са ушити и поръчани облеклата на воините и тяхното въоръжение. “Ние пресъздаваме различни моменти от военния и цивилния живот на римските войници и местното тракийско население от Кабиле през II-III век. Самата Cohors II Lucensium е резидирала в Кабиле от 136 до 193 г. като помощна част от римската армия. Тя е смесена и се състои от 480 пеши войници и 120 конници. Създадена е през първата половина на I век с войници от племето на луцензиите, което е живяло в западната част на Иберийския полуостров”, разказа ръководителят на групата Тодор Вълчев, който е археолог в регионалния музей в Ямбол.
Офицер от МВР ръководи Асоциацията за исторически реконструкции “Дукс Антика” от Свищов. Групата е създадена само преди година, но вече е представяла страната на два фестивала в чужбина. 20 мъже, две жени и четири деца участват редовно във възстановките на сдружението. “Оръжията ни, до най-малкия детайл, са ръчна изработка. Сами обработваме кожите и шием дрехите си. Стараем се максимално да се доближим до живота на обикновените хора през онази епоха”, обяснява центурионът Красимир Маринов.
“Ние сме профилирани в пресъздаване на късната римска армия през втората половина на IV и V век и по-специално нa готите на служба в Римската империя. Предшественикът на днешен Свищов – античният и ранносредновековен град Нове, е тясно свързан с пребиваването на готите по нашите земи. През IV век, населен предимно от вестготи, Нове е духовен център на етноса. Там и в Никополис ад Иструм работи епископ Вулфила, който превежда на готски език християнските свети текстове. По-късно, след разпада на племенния съюз на Атила, Нове става столица на остроготска държава-федерат на Източната римска империя, резиденция на крал Теодорих Велики”, разказва полицаят. Точно тази слабо популяризирана част от историята на българските земи е във фокуса на свищовските реконструктори.
Наред с атракциите и забавленията, организаторите представиха и постерна изложба с проекти на архитекти с идеи за възстановка и социализация на Никополис ад Иструм. Включени са и няколко табла с паметници от намиращия се на територията на Никополис ад Иструм, при днешния град Павликени, Античен керамичен център, както и от римския лагер на I Италийски легион Нове край Свищов.
Фестивалът бе организиран от сдружение “Бъдеще за Никюп”, а негов председател е кметицата на селото Йорданка Атанасова. Съорганизатори на събитието са Община Велико Търново и Регионалният исторически музей. Режисьор и сценарист на събитието е Владимир Попов от групата за антични възстановки “Мос майорум улпие Сердице” – София. 10 литра вино от своята изба беше предоставил общинският съветник Атанас Парушев. Червеният еликсир се предлагаше на гостите в бутилки с етикет “Никополис ад Иструм”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново