Влизаме и излизаме от болница само с личен документ

Публикувано на чт, 11 Дек. 2014
1416 четения

От 2015 г. пациентите ще влизат и излизат от болницата само с личен документ, съобщиха от РЗОК във Велико Търново. Той ще се представя на регистратурата и след като бъде проверен за валидност, данните се обработват и така хоспитализациите ще се регистрират. После информацията се изпраща в НЗОК.
Магдалена Вачева от РЗОК обясни, че тази процедура се изисква във връзка с въвеждане на електронната регистрационна система за хоспитализациите и дехоспитализациите на пациентите. Моделът вече е репетиран в седем болници в София, Кърджали и Харманли, а в него са включени 2300 болни.
Лична карта, временно удостоверение при загуба на документа, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на гражданин на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в България чужденец, разрешение за постоянно пребиваване са документите, с които може да се направи регистрация. Децата до 14 години влизат в болницата чрез личните документи на придружителите.
Интересното е, че по време на записване за хоспитализация системата отчита още дали пациентът не е регистриран за приемане в същото или друго болнично заведение.
Дадено е право регистраторът сам да прецени дали да регистрира въпросната хоспитализация, като поеме отговорността за нейната валидност. Ако пациентът е починал в болницата, системата отчита настъпилото събитие.
Електронната регистрация ще намали дублиращите хоспитализации, при които един и същи пациент е лежал едновременно в няколко болници в страната, заявиха от РЗОК. От друга страна, процедурата по настаняване и изписване ще бъде облекчена, тъй като индивидуалните данни вече са вкарани в регистъра.
По данни на РЗОК преди години контролните органи бяха разкрили над 500 хоспитализации в болниците на областта, при които пациенти са лежали по 15-20 пъти.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново