Ветеринарите са в повишена готовност заради смъртоносна болест по говедата

Публикувано на пт, 15 апр. 2016
475 четения

В България са открити огнища на смъртоносната заразна болест нодуларен дерматит. Те са в три кравеферми в двете димитровградски села Воден и Черногорово и Воденичарово в Старозагорско, съобщиха вчера от Българската агенция по безопасност на храните. Съмнението за болестта е установено по време на постоянните клинични прегледи, които се извършват в пограничните райони от юни 2015 г. поради констатирани огнища на болестта в Гърция и Турция.
В сряда във Велико Търново се проведе извънредно заседание на шефовете по здравеопазване към Областните дирекции по безопасност на храните от цялата страна, за да бъдат координирани действията за ограничаване на болестта. Същия ден заболяването е било потвърдено при лабораторни условия, а ветеринарите са в повишена епизоотична готовност. Всяко болно животно се умъртвява по хуманен начин, а стопаните ще получат обезщетение от държавата.
Поради опасност от разпространение на заразата, изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на Южна България. Това се отнася и за провеждане на пазари и изложби на животни. Изключение се прави само при превоз на животни до кланиците, но след като има разрешение от централното управление на БАБХ. В момента непрекъснато се извършват прегледи в животновъдните обекти в Южна България. Постоянни прегледи на говедата започнаха и в Северна България.
Вчера Агенцията по безопасност на храните разпространи инструкция за извършване на дезинфекция във фермите и обработка на животните срещу насекоми, мухи, комари и кърлежи, които са разпространители на болестта “син език”, заразен нодуларен дерматит и др. Тези мерки са насочени за предпазване на животните от ухапвания, унищожаване на ларвите на насекомите и намаляване на популацията.
От БАБХ обясняват още как точно да се опръскват животните и през колко време, какви да бъдат препаратите и как фермерите да действат през нощта, за да предпазят добитъка от насекомите. Задължително е замрежване на вратите и прозорците на фермите.
Нодуларният дерматит не е опасен за хората, твърдят ветеринарите. Заболяването носело само икономически загуби.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново