Вече приемат в болница само срещу лична карта

Публикувано на чт, 2 апр. 2015
459 четения

От 1 април пациентите ще постъпват в болница само след представяне на лични документи. Вчера стартира и новата електронна регистрационна система, която стационарите вече въведоха. Тя ще регистрира всички хоспитализирани и дехоспитализирани болни.
Директорката на РЗОК във Велико Търново д-р Галина Василева съобщи, че всички болници в областта имат такива регистрационни системи и вече са ги тествали. Всички възникнали затруднения са отстранени и се надяваме от днес да няма проблеми с отчитането на информация, допълни шефката на здравната каса. Според нея новият режим ще създаде по-добър контрол на преминалите болни в лечебните заведения. Ако някой пациент не е регистриран и нямаме данни за него, болницата няма да получи средства за извършеното лечение, уточни Василева.
Освен при приемане в стационара, пациентите ще представят лични документи и при изписване. Информацията ще постъпва в Централното управление на НЗОК, където ще се проверява дали документът е валиден при постъпване и изписване на пациента.
Като лични документи за хоспитализация се смятат още временни удостоверения, издадени от МВР, при загуба на лична карта. Освен това важат паспорти, карти за постоянно пребиваване на чужденци и зелените паспорти от стар тип. При децата под 14 години се изисква документ на придружителя.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново