Великотърновци са шампиони по употреба на алкохол и цигари

Публикувано на пн, 28 сеп. 2015
656 четения

Над 200 души се включиха в анкетното проучване.

Болести на стомаха и черния дроб, нервност и безсъние мъчат най-често гражданите в болярския град

Великотърновци са шампиони по употреба на алкохол и тютюнопушене, показа анкетно проучване на националната кампания “За нашето здраве”. Тя бе проведена в края на миналата седмица в старата столица и в нея се включиха над 200 души, а организатори са Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България и Българският фармацевтичен съюз. Проектът изследва здравето на българина в 10 големи града в страната и досега са анкетирани граждани в шест от тях – Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Пловдив и Велико Търново. Проучването ще приключи на 6 октомври 2015 г.
31,3 % от анкетирани великотърновци са съобщили, че редовно употребяват алкохол и този процент е най-висок от досега изследваните градове, отчете Лучана Узунова от екипа на кампанията. Тя даде пример с Бургас, където само 5,6 % от анкетираните пиели редовно. Според нея обаче по-притеснителното е, че над 70 на сто от българите не знаят, че могат да употребяват природни продукти под формата на хранителни добавки, за да поддържат функцията на черния си дроб и да блокират вредното влияние на алкохола и на цигарите.
Всеки втори във Велико Търново отчита стреса като най-големия вредител на здравето, иска да спортува и да предприеме здравословен хранителен режим, но не го прави, коментира Узунова. Освен това повече от една трета от гражданите са наясно, че неправилното хранене и редовната употреба на алкохол и цигари също вредят на здравето. Добрата новина е, че почти 60 % от гражданите са заявили, че ходят редовно на профилактични прегледи.
Както в предишните градове, така и повечето от гражданите на В. Търново – 62,5 %, се самоопределят като здрави, каза още Узунова. Първенец в тази насока е Варна със 72,2 %. Над 30 на сто от търновци използват природни хранителни добавки и лекарства, когато има здравен проблем, а една трета от тях веднага търсят лекар още при първия симптом.
Болести на стомаха и черния дроб, нервност и безсъние мъчат най-често великотърновци.
Хората ясно посочват, че причините за това са употребата на антибиотици, натравяния, бактериални и вирусни инфекции. Другите фактори са липсата на ензими, нередовното и непълноценното хранене, честата употреба на пържени и високорафинирани храни. Българинът не употребява достатъчно сурови ядки, варива и цитруси, които съдържат ензими. А при липса или недостиг храната не се разгражда и се нарушава моториката на червата, обясни Узунова.
По отношение на нервността и безсънието на болярите анкетьорите обясниха, че според резултатите от анкетата те се дължат най-вече на стреса, липсата на почивка, преумора, социални фактори, употребата на стимуланти, алкохол и цигари. Узунова посочи, че нервността и безсънието се повлияват добре от билките валериан, мента, глог, маточина, жълт кантарион, мак, а също витамин В6 и мелатонин. Тези природни продукти отпускат и релаксират, но водят до пристрастяване.
Здравословното хранене, което включва най-вече употребата на повече плодове и зеленчуци в дневното меню и липсата на наситени мастни киселини, разходки на “зелен въздух” и включването на билкови продукти в хранителния режим, е рецептата за добро здраве, препоръчват на великотърновци анкетьорите от кампанията “За нашето здраве”.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново