Във Велико Търново ще демонстрират древния китайски метод за самолечение “Пайда-Ладжин”

Публикувано на ср, 1 мар. 2017
2583 четения

Във Велико Търново български ученик на Мастер Хончи Шао ще демонстрира древния китайски метод за самолечение “Пайда-Ладжин”. Безплатната презентация ще се проведе на 19 март 2017 г. в хотел “Момина крепост” в местността Ксилифор, където кинезитерапевтът Камен Филипов ще демонстрира техниките на самовъзстановителната система на Мастер Шао. Филипов е бил обучен лично от китайския Мастер при гостуването му в България през миналата година, а след това и на семинари на китаеца в Англия. Българинът вече е “Пайда-Ладжин” инструктор и провежда семинари в страната. В момента Филипов е докторант и докторантурата му е свързана с древния китайски метод за самовъзстановяване.
Самият Хончи Шао е син на лекар и като отличник на Китай е изпратен да учи банково дело и финанси в Америка. През 1990 г. получава магистърска степен и работи като инвестиционен банкер на Уолстрийт и в Хонконг повече от 10 години. Когато става на 40 г., заедно с приятеля си Ху Йеби написват романа “Секс и ценни книжа”, който става бестселър в Китай и Тайван със случки от живота и работата на инвестиционните банкери.
През 2006 г. Хончи Шао участва в екипа за създаване на концептуалния сценарий на откриване и закриване на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.и този проект печели. Това е преломен момент в живота на банкера, който след съветите на един монах сменя посоката на живота си и тръгва по света, за да преоткрие китайската култура и знанията за древната китайска медицина, изчезнали по времето на комунизма и съхранени в различни кътчета на планетата. Посещава дори манастира Шао Лин и се запознава с древните бойни техники и тяхната философия, после изучава хилядолетни забравени терапии, включително и “Пайда-Ладжин”, акупресура, акупунктура, мануална терапия, вендузи, наместване на кости и др. След това написва книгата “Самолечение с “Пайда-Ладжин”, която обикаля света. Защото най-важно е човек да помогне сам на себе си, а не да чака някой да го излекува. Затова една техника, за да помогне на хората, трябва да е лесна, ефективна, безопасна, да лекува много заболявания и да може да се практикува самостоятелно и да бъде достъпна. Хончи Шао разбира също, че в Китай има много хора, които не са лекари, а лекуват много по-успешно, след като използват древни техники и философии.
“Пайда” означава потупване – пошляпване на болните места на тялото със специални уреди, а “Ладжин” – заемане на различни пози за разтягане на тялото. Често самото разтягане се състои в повдигане на единия крак нагоре, привързан в основата, а другият се спуска надолу. Потупването и пляскането на части от тялото продължава, докато мястото се зачерви, което показва, че това е реакция на организма след развито латентно заболяване. Пошляпването трябва да продължи най-малко 20 минути, за да има ефект. В основата на тази терапия е разблокирването на енергията Чи, която е основният виновник на болестите. Самото разтягане пък активизира блокираните меридиани и помага на тялото да се отърве от болестите. Прави се от 5 до 10 минути.
Според Камен Филипов този древен метод за самолечение е особено важен за спортистите, които се възстановяват много по-бързо. Той работи отскоро в спорта, но самите състезатели твърдят, че “Пайда-Ладжин” е “злато” за тях. Филипов твърди, че човек би могъл да се самообразова от книгата на Мастер Шоа, която вече е издадена и в България. Затова кинезитерапевтът е възприел тезата – “Предай нататък”, като обучава съмишленици, които да са в помощ на страдащите хора.
На демонстрацията във Велико Търново могат да присъстват деца, възрастни, спортисти, всички, които се грижат за здравето си и се интересуват от древни и ефективни и прости методи. А как тези практики ще достигнат до хората, зависи от желанието на всеки да се самоусъвършенства. Всеки може да се научи да прави малки и големи чудеса със себе си, твърди Филипов. Пейката, палките и ръцете са основните уреди за прилагане на “Пайда-Ладжин”.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново