Валентин Тасков, геронтолог: “За да живеем дълго, трябва да живеем бавно”

Публикувано на чт, 23 Апр. 2015
6747 четения

Зехтинът, медът и ябълковият оцет могат да направят чудеса с тялото ни, твърди от собствен опит бившият военен пилот

В началото мислех, че балансираното природосъобразно хранене е в основата на дълголетието, но после се убедих, че начело е доброто психично състояние, себеуважението и вътрешният мир на организма, откъдето при срив започват всичките ни неволи, твърди от собствен опит геронтологът Валентин Тасков от Плевен. Той гостува във Велико Търново на последното международно изложение “Здраве, щастие, красота”. Тасков е бивш военен летец, но от 1999 г. се занимава активно с геронтология (наука за дълголетието), след като се е пенсионирал. Смята, че здравето е индивидуална дисциплина и зависи от всеки. Балансираното хранене, активното движение, употребата на повече течности, здравият сън и позитивното мислене са ключът към дълголетието. Всички тези неща човек трябва да ги спазва 21 пъти, както казват тибетците, за да станат част от живота му. Всеки ден ще се чувства все по-добре. Така влиза в категорията, която не е календарна, околните ще му казват, че се е “консервирал”. Тогава човек разбира, че това е пътят да бъде здрав, да не те интересува здравноосигурителната система, аптеките и докторите, обяснява бившият пилот.
Не бива да бъдем припрени, а балансирани и търпеливи, препоръчва Тасков. Той допълва, че когато ядем непрекъснато мъртва храна, тоест сготвена – протеини, месо и мляко, захари и брашна, губим от вътрешната енергия. Голяма част от нея отива за смилане на мъртвата храна, а не към вътрешните органи. От този недостиг започват метаболитни разстройства и ставаме податливи на болести. Затова препоръчвам употребата на живи храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена, казва Тасков.
От млеката най-полезно и диетично е козето мляко и неговите продукти. Кравето мляко затлачва червата. Като прибавим и безкрайната химия при отглеждане на животните, то става направо опасно. За съжаление сегашното мляко и месо са далеч по качество от тези в миналото. Тогава имаше железен стандарт и въобще не се допускаха сухи млека и растителни мазнини в киселото мляко и сиренето, както сега. Що се отнася до месото, отдавна съм го забравил, допълва геронтологът.
Човек трябва да яде храни
в радиус на 100 мили от мястото,
където се е родил
Ние сме наследили ензимната система на дедите си и в организма се е създал баланс. Когато ядем храни от по-далечни места, а сега много от тях са от чужбина, то тази хармония се нарушава и усвояването на хранителните вещества не е пълноценно. Не случайно дълголетниците са тези, които живеят по родните си места и консумират местна храна в малки количества.
Тасков препоръчва хранене два пъти на ден – на обяд и вечеря, на които да се консумират най-много два вида храни. Закуската трябва да се пропуска и първото ядене да е след 1 ч. По принцип цикълът на стомаха започва от 12 ч. и завършва към 19 ч. Сутрин организмът трябва да се изчиства, иначе става ленив. Това няма как да стане, ако затрупаме стомаха с богата закуска. Вместо да има детокс, тялото харчи енергия за храносмилане. По този начин се натрупват шлаки и отрови, а и започваме да пълнеем, категоричен е Тасков.
По думите му добра практика е сутрин да жабурим 15 минути устата със зехтин или олио. После изхвърляме мазнината, като внимаваме да не гълтаме от нея. Това влияе много добре при парадонтоза и кървене на венците. При жабуркането кръвният поток, който минава през слюнчните жлези се увеличава 4 пъти. Тези жлези са филтърът на кръвта и всички шлаки и бактерии се отделят. По този начин кръвта отива с много подобрено качество към органите. После измиваме зъбите с паста. Ако сме здрави, тази процедура я правим само сутрин. Ако сме болни – сутрин, на обяд и вечер. И още нещо – много важно е да поддържаме четката за зъби, като я предпазваме от бактерии. Затова на всеки три дни е добре да я потапяме в кислородна вода.
Коктейл от ябълков оцет, мед и пчелен прашец е еликсир на дълголетието
След като се справим с оралната хигиена сутрин, е полезно да пием чаена чаша топла вода с температурата на тялото, с една супена лъжица ябълков оцет, мед, по възможност полифлорен и билков, и пчелен прашец. Ако човекът е диабетик, към сместа се капват 20 капки спиртен разтвор на прополис. Този коктейл се консумира три пъти дневно – сутрин, на обед и вечер преди лягане. За да повишим ефекта, хубаво е преди еликсира да изпием една чаена лъжичка зехтин. Той размеква шлаките и ябълковият оцет по-бързо ги изчиства. За да се захрани тялото сутрин качествено, зехтинът се редува с ленено, сусамово и тиквено масло.
Сусаменото масло дава калций, лецитин, храна за мозъка, цинк и магнезий. Това са микроелементи, които трудно можем да извлечем от обикновената храна. Лененото масло е незаменима комбинация от есенциални мастни киселини – омега 3, 6 и 9. Тиквеното масло пък е много добра профилактика на простата при мъжете През деня, за да влияем добре на киселинно-алкалния баланс, който постоянно е застрашен и зависим от замърсената околна среда, непълноценното хранене и стреса, можем да пием т.нар. “жътварски таратор”, познат на дедите ни. Това е вода с ябълков оцет. Тя може да се пие през няколко часа. Подкиселената вода помага за отслабване, при хипертония и намалява холестерола.
Японски диетолози вече са установили, че ябълковият оцет може да се пие и по време на хранене. Заради многообразието от органични киселини на оцета, това не пречи на храносмилането, както обикновената вода, която разрежда стомашните сокове. Напротив, усвояването на храната става по-бързо, особено на калция и желязото. Оцетът помага при остеопороза, подагра, ревматоиден артрит, простатит и др., изчиства и атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Те стават еластични. Разбира се, употребата на ябълков оцет има и своите минуси. Той не бива да се употребява на гладно при хора с болни стомаси, а също и при проблеми с бъбреците. В тези случаи трябва да се направи консултация с лекари. Киселината може да увреди и емайла на зъбите.
Люти чушки и коприва пазят
овошките от вредители
От години Тасков сам произвежда ябълков оцет. Той има ябълкова овощна градина в селцето Ловни дол, която не пръска с химически препарати. Единственото средство, което използва срещу вредителите, е много просто. Взима няколко люти чушки и шепа коприва. Претрива ги и ги пуска в кофа с 10 литра вода. Стоят 24 часа. После прецежда течността и с нея пръска овошките. Така дръвчетата остават здрави и не са отровени с химически препарати. Екологично чисти са и ябълките, а самият оцет след това “зрее” цяла година.
Всяка сутрин Тасков пие от “жътварския таратор” и тича по 12-15 км. Категоричен е, че тичането трябва да е бавно. Когато човек стои в покой, през белия му дроб за минута преминават 5 л кислород. Когато се движи бавно, за същото време преминават 10-15 л. А когато тича бавно – 80-100 л. Въздухът трябва да е чист и затова е хубаво да се спортува сред природата.
За себе си бившият летец споделя още, че спортува в плевенския парк “Кайлъка”, където има много борови насаждения, гинко билоба и липа. Там прави тибетски ритуали. Това са около час и половина дихателни, разтегателни и усукващи упражнения. Стигал съм и до 180 лицеви опори наведнъж. До 100 е трудното, оттам нататък вече е лесно. Просто организмът разбира, че няма накъде. Самият мускул има памет, той знае, че трябва да изпълни достигнатата норма, обяснява Тасков. И допълва, че на колкото години е човек, толкова пъти трябва да повтаря упражненията. Така се стига кондицията на младия човек. Всичко това създава огромни резерви в организма и ако човек попадне в екстремна ситуация, тялото винаги може да се справи с нея. Този спорт дава страхотна лихва във времето. Особено вълнуващо е да влизаш в годините здрав и по този начин да влияеш на другите. Стори ми се егоистично аз да бъда здрав, а около мен хората да боледуват. Затова се захванах с тази апостолска дейност да образовам хората как да достигнат дълголетие, казва бившият военен.
Тасков допълва още, че всяка сутрин преди и след бягането и вечер преди лягане си прави контрастен душ. За няколко секунди се облива с гореща вода, с която масажира най-вече врата, сърцето и скута. После пуска ледена вода и така няколко пъти сменя водите. Студът е едно от направленията в геронтологията и учени вече са установили, че човешката клетка старее най-бавно между 4 и 6 градуса. Всяко затопляне на организма ускорява този метаболизъм. В началото на контрастния душ има психологическа бариера и човек се стъписва, но после се свиква. Хилядолетия хората са живели само с една препаска на тялото и са оцелели, защото клетката има функцията на климатик. Но сегашните хора много се обличат и тази функция на клетката просто е закърняла.
По принцип нашият организъм е ленив, сладокусен и мързелив и търси най-малкото съпротивление. За да усвои човек всички тези навици на природосъобразен живот, трябва да има воля, дух и дисциплина. Тези три качества няма откъде да се купят, те трябва да се осъзнаят.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново