Ученици от В. Търново показаха, че знаят как да бъдат здрави

Публикувано на чт, 16 юни 2016
665 четения

Над 60 ученика от 9 училища във Велико Търново, разпределени в 17 отбора и подкрепени от техни приятели, учители, студенти и родители, се включиха в образователните състезателни игри “Ние знаем как да бъдем здрави”. Те се проведоха в парк “Дружба”, а основен организатор беше Регионалната здравна инспекция. Партньори на инициативата бяха сдружение “Образователен свят”, общината и Младежкият дом.
Състезанието откри Румен Петров, директор на обществената коалиция “Здраве”. Д-р Ани Ангелова от РЗИ разказа, че игрите се провеждат за шеста поредна година и включват умения за физическа подготовка, знания за СПИН и сексуално предавани инфекции, наркотици, алкохол, тютюнопушене и хранене. За целта в парка бяха импровизирани пет здравни пункта, през които всеки отбор трябваше да премине, като изпълнява определени задачи. Особен беше интересът към пункта за сексуално здраве. Състезателите отговаряха на определени въпроси и поставяха презервативи на макет. Накрая целият отбор беше подкрепен с много аплодисменти.
На втория пункт за здравословно хранене беше поставен макет на хранителната пирамида, имаше викторина и учениците отговаряха без грешка кои са здравословните храни и кои други не трябва да се употребяват. Третият пункт беше доста забавен. Имаше игри по превенция на алкохола и “шофиране”със специални очила. На следващия пункт бяха физическите упражнения и всеки състезател подскачаше на въже, въртеше обръч и клякаше.
Завидни знания показаха отборите също и по отношение на превенцията на наркотиците и тютюнопушенето. Състезателите редиха пъзели и отговаряха без грешка на въпросите. Новото тази година е, че на отделните пунктове помагаха и медици от училищата и детските градини. Накрая за победителите в игрите имаше награди, осигурени от община Велико Търново.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново