Световната седмица на хомеопатията отбелязаха във Велико Търново

Публикувано на пт, 15 апр. 2016
535 четения

Световната седмица на хомеопатията, която тази година се чества от 10 до 16 април, се отбелязва във В. Търново. По този повод в сряда вечерта в залата на Общината се проведе среща със специалисти в областта. Тя беше организирана от Асоциацията на лекарите хомеопати в България.
Д-р Георги Хаджиев, известен лекар хомеопат и преподавател, разказа, че тази година темата на Световната седмица е за наследствените заболявания и как те могат да бъдат профилактирани. Според д-р Хаджиев по този проблем се коментират няколко концепции. Едната е за стимулиращите терапии, втората е за епигенетиката – какво от околната среда може да бъде променено като стил на живота, за да бъдат отложени генетичните болести, и третата е за потискане на заболяването. Хомеопатите смятат, че проблемът за отключване на наследствените болести се дължи на потискането на имунната система.
В момента в Индия се лансира идеята хомеопатията да се интегрира в медицинските системи на държавите и тя да бъде равнопоставена на конвеционалната медицина. Според д-р Хаджиев хомеопатията е сериозно лечение, има и много доказателства, затова трябва да се приема като равностоен метод за терапия. Човек може да направи сам много неща, за да не допусне хронични заболявания. За целта трябва да стимулира имунитета си, да избягва потискане, да прилага антистресови мерки, да повиши физическата си активност, да се храни здравословно и да получи оценка и правилен подход към наследствеността от специалист.
Сега е много модерна теорията за прилагане на мултифункционален подход към психо-нервно-ендокринната система в организма, който повишава енергийните, метаболитните, хормоналните и функционалните възможности на тялото. Основното при хомеопатията е, че организмът не се потиска, преодолявайки болестния проблем. Хомеопатичният метод го кара да даде най-доброто от себе си при моменти на криза. Освен това болестите не се принуждават да навлизат навътре в организма, както това става при използване на химическите медикаменти, а и хомеопатичните продукти са безвредни и могат да се прилагат при всяка диагноза и да се комбинират с останалите методи за лечение, обясни д-р Хаджиев.
На срещата във Велико Търново бе показан и филм за производството на хомеопатичните лекарства.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново