Скулпторът Борис Борисов вае паметници на бележити личности

Публикувано на чт, 16 юни 2016
2177 четения

Последният проект на скулптора е паметникът на Рейгън, който ще краси Южния парк в София.

Царе, любими артисти и знакови политици “оживяват” в музеите благодарение на таланта на търновеца

Четири знакови паметници на бележити българи е изваял през последните години търновският скулптор Борис Борисов. Негово дело са големият монумент на цар Калоян във Варна, на народопсихолога Иван Хаджийски в Троян, на братята филантропи Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. На тяхно име тази година беше учредена и награда за дарителство, а почетните статуетки са умалени копия на паметника и също са изработени от твореца. Последният му шедьовър е паметникът на Алеко Константинов в центъра на София, който е създал заедно с арх. Пламен Цанев. Техният екип успя да пребори конкуренцията на редица от утвърдени имена в бранша, сред които е и Георги Чапкънов – Чапа.

“Всичко, което сме правили в общественото пространство, е след спечелени конкурси. Нищо не съм получил даром, за всяка възложена творба съм се борил упорито и честно”, признава художникът. Сега работи усилено над бюст-паметника на 40-ия американския президент Роналд Рейгън. Монументът ще украси едноименната алея в Южния парк в София. Проектът също е съвместна работа с арх. Пламен Цанев и е преборил конкуренцията на още седем екипа от страната. “Журирането беше много сериозно, а в комисията имаше представители на столична община, американското посолство, Съюза на българските художници, а в конферентна връзка проектите бяха показани и на сенатор от САЩ, който е и шеф на музея “Роналд Рейгън”, обяснява Борис Борисов.
По думите на търновеца да изработиш скулптурен портрет на човек, когото всички познават, е изключително предизвикателство. “Най-трудно е да влезеш в характера на човека и да усетиш неговото емоционално-психологическо състояние. Само така той може наистина да “оживее” в ръцете ти. Освен това е необходимо отлично познаване на анатомията и пропорциите на черепа”, разказва художникът.
Тъй като задачите, с които трябва да се справя, са многобройни, а сроковете често непосилни, в ателието му помагат още трима негови колеги – Константин Константинов, Диян Тодоров и Галя Христова. Сега те работят усилено над завършването на огромна скулптурна композиция на Посейдон, която ще краси входа на нов хотелски комплекс край Несебър. С помощниците си Борис е изработил и бронзовите барелефи за голям католически храм, който се издига във Видин. Фигурите се отливат в леярната на Марин Марков в София, където е реализиран и паметникът на Щастливеца. Те ще могат да се видят след около 6 месеца, когато катедрала “Христос Спасител” ще бъде напълно завършена. Композицията украсява 4-метровите масивни врати на храма. Върху релефите е изобразено възнесението на Божия син, а край него са образите на двама папи – Йоан-Павел II и Йоан XXIII, както и провъзгласеният за блажен епископ Евгений Босилков, жертва на комунистическия терор след 9 септември 1944 г. В центъра стои скулптурата на разпнатия Христос с височина 2,70 м.
Борис Борисов и неговият екип изработиха 28-те скулптурни фигури на царе, боляри, воини и занаятчии от Второто българско царство, които “оживяват” в Мултимедийния посетителски център в подножието на Царевец. Художникът е автор на концепцията за представянето на историческите личности и на уникалната технология за направата на фигурите. Вече три години многобройните туристи се снимат за спомен сред владетелите, разнесли славата на Второто българско царство. Благодарение на труда и творческата фантазия на Борис те имат възможност да се докоснат до цар Калоян, до цар Йоан Асен II и съпругата му Ирина Комнина. Фигурите са изработени в естествена големина от разнообразни висококачествени материали, сред които преобладават гипс, силикони и полиестерна смола.
По същата технология, но с някои подобрения, Борис е измайсторил и над 30 фигури на знакови политици и любими артисти за уникалния Музей на социализма 1944-1989 във Варна. Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро, както и всички комунистически вождове – Ленин, Сталин, Карл Маркс и Фридрих Енгелс, Георги Димитров, Че Гевара, са само част от историческите личности, сред които се разхождат туристите в морската столица. В музея могат да се видят скулптури и на прочути български звезди от онова време – Емил Димитров, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Невена Коканова, Петър Слабаков, Велко Кънев, на руския бард Владимир Висоцки и бляскавото превъплъщение на Юрий Никулин в “Диамантената ръка”.
Сега собственикът Цветан Атанасов му е поръчал още три фигури – на футболната звезда Лео Меси, на Ал Пачино и Робърт де Ниро. Двойници на холивудските легенди вече са готови и по думите на техния автор изглеждат много по-истински от тези в музея на Мадам Тюсо в Лондон.
Най-трудно е да вдъхнеш живот на готовите фигури, но с тази задача успешно се справя художничката Галина Христова, споделя Борис. Тя тонира по подходящ начин силикона, за да предаде естествен вид на човешкото лице и крайниците, а след това с допълнителен грим придава характер на типажа. Най-трудоемката и деликатна работа е окосмяването на фигурите, с което също е натоварена Галя. Търпеливо, косъм след косъм, тя поставя бради на всеки от героите. Най-деликатната част от човешкото лице – очите, са изработени по поръчка, а очните протези се избират спрямо етническата особеност на типажа.
Фигури на търновеца украсяват още един музей – по праистория във варненското село Неофит Рилски. За него е изработил скулптура на тракийски воин, халколитен и неолитен човек. Борис е сред малкото щастливци, които са успели да превърнат своята страст в професия. За удоволствие, докато си почива, той вае бюстовете на своите музикални идоли Робърт Плант от Лед Цепелин, Мик Джагър от Ролинг Стоунс и Дейвид Ковърдейл.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново