С триаж и кодове правят Спешната помощ по-бърза

Публикувано на пн, 6 апр. 2015
1593 четения

Д-р Ваньо Шарков и д-р Стефан Филев откриха двете ремонтирани отделения в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”.

Всяка стая в отделението по реанимация е с видеонаблюдение, показателите на всички пациенти се следят от единна система в сестринската стая.

Д-р Ваньо Шарков откри две реновирани отделения във великотърновската болница, за които здравното министерство осигури 740 000 лева

В средата на годината стартира въвеждането на медицински триаж за прием на пациенти в Спешна помощ, обяви във Велико Търново ресорният зам.-министър на МЗ д-р Ваньо Шарков при откриване на реконструираните отделения по реанимация и Първо вътрешно на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”.
Триажът е система за определяне на потоците от пациенти, в зависимост от степента на тяхната спешност, обясни заместник-министърът. Най-неотложните случаи ще бъдат с код “червен” и линейката трябва да пристигне до 8 минути. От вратата на болницата те ще влизат в противошоковата зала на спешното отделение, а останалите пациенти със средно и леко ниво могат да изчакат, за да бъде спасен един човешки живот. С код “жълто” ще се обозначават не толкова тежко болни пациенти, като за тях линейката ще трябва да пристигне до 20 минути. Със “зелен” код са състояния, в които пациентите могат да изчакат медицинския екип, като се предвижда линейката да пристигне и след 20 минути. В труднодостъпни и отдалечени райони този стандарт ще се изпълнява с изнесени медицински екипи или чрез санитарна авиация. Предстои да се разпишат ясни правила и критерии за категоризиране кой случаи в кой от трите кода попада, както и в кои случаи ще бъде използван авиотранспорт. Здравното министерство има договор с МО при спешни ситуации да се ползва авиация.
В средата на годината спешните приемни отделения и центровете за спешна медицинска помощ трябва да обявят обществени поръчки за предстоящи ремонти и осигуряване на оборудване. Всяка година ще бъдат подменяни по 20 процента от автомобилите, ще се започне от най-старите. Така на петата година всички спешни центрове ще бъдат със 100 % нови автомобили, на разположение ще бъде и санитарната авиация. За търновския спешен център вече са доставени 2 нови санитарни автомобила.
През тази година ще бъдат увеличени с 20 % заплатите на медиците в Спешна помощ, като тази мярка ще се повтаря поетапно и през следващите години. Надяваме се тя да доведе повече кадри в системата. Отделно ще обучаваме парамедици и лекарските асистенти, които в миналото наричахме фелдшери, за да можем да попълваме екипите на Спешна помощ.
170 млн. лв. европейско финансиране е осигурено за реформата в Спешна помощ, надяваме се да наложим бързо темпо, коментира д-р Шарков. Той уточни, че програмата за реформата е до 2020 г., като през юни т.г. ще бъдат ясни първите траншове, които страната ще получи.
740 000 лв. от МЗ са вложени в ремонта на реанимацията и първо вътрешно отделение. 40 са леглата в двете обновени отделения, като в реанимацията са 10. Най-тежкото отделение е оборудвано с камери за видеонаблюдение във всяка стая. Отделно сестринският пост е с централна мониторна станция, с която се следят показателите на всеки пациент. По този начин във всеки момент се знае състоянието на тежко болните, обясни д-р Сибила Маринова, медицински директор на МОБАЛ.
На официалното откриване на отделенията във великотърновската болница присъства и проф. Красимир Методиев от Варненския медицински университет, почетен консул на Израел у нас. Той даде много висока оценка на новата реанимация и заяви, че тя по нищо не отстъпва на отделения в реномирани клиники в Европа.
Директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев съобщи, че за тази година великотърновската болница има нова амбициозна инвестиционна програма. Не търпи отлагане ремонтът на родилното отделение. Проектът вече е одобрен от МЗ.
За спешен ремонт е операционният блок, за последно там е поправяно през 1994 г.
За новия ангиограф, който МОБАЛ очаква за отделението по инвазивна кардиология, всички процедури се движат от МЗ. Във връзка с намаленото от РЗОК бюджетно финансиране, няма опашки пред болницата, посочи д-р Филев.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново