Обществото не приема психично болните, а те искат работа и подкрепа

Публикувано на пн, 18 апр. 2016
945 четения

За разчупване на стигмата и дискриминацията към хората с психични проблеми настояват специалисти от социални служби и центрове за рехабилитация и адаптация във В. Търново. В събота те се събраха на кръгла маса, организирана от софийско сдружение за прогресивна и отворена комуникация, което реализира проекта “Ние ви разбираме и подкрепяме”.
Според председателката на сдружението – Албена Дробачка, проучване сред психично болни, служби и работодатели е показало, че тези хора искат да имат работа, приятели, близките да не се срамуват от тях и обществото да ги приеме. Това най-много им липсва, а не да има повече болници или лекари специалисти.
Според Дробачка проблемът на психично болния е и за цялото семейство, което го изолира, а дори и прикрива. Този модел от миналото продължава да съществува и днес и той не помага на такива пациенти, напротив, задълбочава стигмата и самоизолацията.
Това е една от причините обществото да не приема такива болни и работодателите да отказват работа. А има много примери, че за някои дейности тези хора развиват компенсаторни качества, на които не са способни дори здравите работници. Затова трябва да има повишена информираност за психичните заболявания и подкрепяща среда за психоболните със социално включване и заетост.
Хората почти не признават, че имат психичен проблем и това е сериозна пречка да им се помогне, коментираха специалистите. Те посочиха различни примери от своята практика в центровете, в които се стремят да предоставят повече внимание, разбиране и подкрепа на такива потребители. Засегната беше и темата за доброволчеството и създаването на мрежова структура за превенция и подкрепа на хората с увреждания.
Специалистите се обединиха около идеите за създаване на клубове по местоживеене, в които да общуват психично болни с техните семейства. Необходими са трудова терапия за справяне в ежедневието, организиране на кампании за доброволци, които да помагат на хората с увреждания, и подходящи спортни занимания. Семействата на психоболни също трябва да бъдат подкрепени, за да поемат грижата към близките. Това е един модел, за който в България се говори повече от 20 г., за ресоциализация на такива пациенти в обществото.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново