На кръгла маса медици и родители обсъждат темата за ваксините

Публикувано на ср, 16 сеп. 2015
813 четения

В ритуалната зала на великотърновската община днес от 11,00 часа медици и родители ще обсъждат на кръгла маса темата за имунизациите. Мотото на срещата е – “Ваксините – мит и реалност”, а модератор ще бъде д-р Нигяр Джафер, дългогодишен депутат и бивш председател на здравната парламентарна комисия.
Основната презентация за ваксините ще бъде изнесена от проф. Радка Аргирова, бивш зам. здравен министър по времето на кабинета на Жан Виденов, която е известен вирусолог и пръв изследовател на вируса на СПИН у нас.
Кръглата маса е по повод на увеличаващите се антиваксинални настроения сред младите майки, които са внесли петиция в Народното събрание задължителните ваксинации да станат препоръчителни. По този повод от здравното министерство предприемат образователна кампания в страната, на която ще разясняват на хората каква е ползата от имунизациите и опасността, ако те бъдат пропуснати.
По време на посещението си във Велико Търново при откриване на новия лъчетерапевтичен център здравният министър д-р Петър Москов заяви, че тази всеобхватна информационна кампания е необходима, защото много майки четат от интернет по теми за ваксинопрофилактиката и тъй като не са образовани медицински, се страхуват от странични явления на ваксините и отказват имунизации. Ние искаме да развенчаем тези страхове и да обясним на майките какво би се случило, ако пропуснат ваксините против детски паралич, дифтерит, тетанус и други опасни смъртоносни болести. А обстановката в България сега е опасна от разпространение на зараза заради бежанците. Ако не ваксинираме нашите деца, ще страдаме всички като общество, подчерта министър Москов.
В подкрепа на образователната кампания на здравното министерство фондация “МОСТ” организира кръглата маса във Велико Търново.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново